LONDON – Neke od najvećih svjetskih banaka dozvolile su kriminalcima da prebacuju prljav novac u visini od oko dva biliona dolara, pokazuju procurjeli dokumenti.

Kako prenosi BBC, dokumenti pokazuju kako su ruski oligarsi koristili banke kako bi izbjegli sankcije, koje je trebalo da ih spriječe da prebace novac na Zapad.

To je posljednje u nizu curenja tokom proteklih pet godina, kojim su razotkriveni tajni poslovi, pranje novca i finansijski kriminal.

Takozvane FinCEN fajlove čini više od 2.500 dokumenata, od kojih većinu čine fajlovi koje su banke slale američkim vlastima u periodu između 2000. i 2017. godine.

U dokumentima se nalaze neke od najstrože čuvanih tajni međunarodnog bankarskog sistema.

Oni pokazuju da je najveća britanska banka HSBC dozvolila prevarantima da prebace više miliona dolara ukradenog novca širom svijeta, čak i nakon što je saznala od američkih istražitelja da je riječ o prevari.

Američki “Džej-Pi Morgan” omogućio je jednoj kompaniji da prebaci više od milijardu dolara preko londonskog računa, a da ne zna ko je vlasnik. Banka je kasnije otkrila da je moguće da je kompanija u vlasništvu mafijaša sa liste FBI-ja deset najtraženijih mafijaša.

U procurjelim dokumentima tvrdi se i postoje dokazi da je jedan od najbližih saradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina koristio “Barklejs banku” u Londonu kako bi izbjegao sankcije koje je trebalo da ga spriječe da koristi finansijske usluge na Zapadu. Kako se navodi, jedan dio novaca korišćen je za kupovinu umjetničkih dela.

Prema obavještajnom odjeljenju FinCEN-a, Velika Britanija se naziva “jurisdikcijom višeg rizika” poput Kipra. To je zbog broja kompanija registrovanih u Ujedinjenom Kraljevstvu koje se pojavljuju u izveštajima o sumnjivim aktivnostima (SAR). Više od 3.000 kompanija iz Velike Britanije imenovano je u datotekama FinCEN-a, više nego iz bilo koje druge zemlje.

Dokumenta pokazuju i da centralna banka Ujedinjenih Arapskih Emirata nije reagovala na upozorenja o lokalnoj firmi koja pomaže Iranu da izbegne sankcije.

Takođe, kako se navodi, Dojče banka je premještala prljavi novac stečen iz organizovanog kriminala, od terorista i trgovaca drogom.

Fajlovi pokazuju i da je britanski “Standard čarterd” prebacivao gotovinu za Arapsku banku više od deset godina, nakon što su računi klijenata u jordanskoj banci korišćeni za finansiranje terorizma.

Dokumenti su procurili u Bazfid njuz i podijeljeni su sa grupom, koju čine istraživački novinari iz cijelog svijeta, a koja ih je dostavila 108 novinskih organizacija u 88 zemalja.

FinCEN je američka mreža za istragu finansijskog kriminala. To su ljudi iz Ministarstva finansija SAD, koji se bore protiv finansijskog kriminala. Sumnje u vezi sa transakcijama izvršenih u američkim dolarima moraju da se šalju FinCEN-u, čak i ako se odvijaju izvan SAD.

Izvještaji o sumnjivim aktivnostima (SAR) primjer su kako se te sumnje bilježe.

Banka mora da popuni jedan od tih izvještaja ako sumnja da se neki od njenih klijenata posluje nelegalno, a potom se izvještaj šalje vlastima.

Kako se navodi, banke bi trebalo da osiguraju da ne pomažu klijentima da peru novac ili ga premještaju na načine kojima se krše pravila.

Prema zakonu, oni moraju da znaju ko su njihovi klijenti. Nije dovoljno podnositi SAR i uzimati prljav novac od klijenata, očekujući da će se vlasti pozabaviti problemom.

Ukoliko imaju dokaze o kriminalnim radnjama, one bi trebalo da prestanu da premještaju novac. (Tanjug)