Na svjetskim su berzama cijene dionica prošle sedmice pale jer centralne banke najavljuju smanjenje podsticaja i jer se oporavak najvećih svjetskih privreda od korona krize usporava.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice oslabio 1.7 posto, na 34.607 bodova, dok je S&P 500 pao 2.15 posto, na 4458 bodova, a Nasdaq indeks 1.6 posto, na 15.115 bodova.

“Sklonost riziku oscilira posljednjih dana”
Na svjetskim berzama vlada oprez dok ulagači prate poruke centralnih banaka o podsticajima.

Evropska centralna banka (ECB) poručila je u četvrtak da planira blago smanjiti kupovinu državnih obveznica do kraja godine, ocijenivši da time neće dovesti u opasnost povoljne uslove  finansiranja.

“Sklonost riziku oscilira posljednjih dana. Prvo su ulagači pozitivno reagovali na poruke čelnika ECB-a s njihove sjednice, kao i na dobre pokazatelje s američkog tržišta rada. No, Wall Street je ipak pao zbog strahovanja da će Fed početi smanjivati podsticaje, ali i zbog širenja delta soja korona virusa”, pišu analitičari ANZ-a u osvrtu na situaciju na tržištima.

Na Wall Streetu su najvažniji indeksi pali pet dana zaredom, a u fokusu ulagača su bili makroekonomski pokazatelji. Svaki važniji privredni podatak gledaju kroz prizmu toga hoće li taj pokazatelj navesti Fed da krene u zaoštravanje monetarne politike ili je zadrži labavom.

Prošle je sedmice u fokusu bio podatak da je broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u pao za 35.000, na 310.000, najniži nivo od marta prošle godine.

To ukazuje na daljnja poboljšanja na tržištu rada, a čelnici američke centralne banke već dułe vrijeme poručuju da će ukidanje monetarnih podsticaja uslijediti kada se tržište rada oporavi od korona krize.

Stoga se ulagači plaše da će Fed uskoro početi smanjivati program kupovine državnih obveznica, a ti su podsticaji, među ostalima, bili glavna poluga rasta cijena dionica za vrijeme korona krize.

Od početka godine S&P je na dobitku oko 19 posto
Rizik od zaoštravanja monetarne politike jača i zbog rasta inflacijskih pritisaka. Osim toga, ulagače zabrinjava usporavanje oporavka privrede.

“Problem tržišta posljednjih dana je da se više rotira iz jednog sektora u drugi nego pokreće. Očekujemo da će se u idućem periodu S&P 500 kretati između 4400 i 4600 bodova”, kaže Jay Hatfield, direktor u tvrtki Infrastructure Capital Management.

Od prošlog četvrtka, kada je dosegnuo rekordan nivo, S&P 500 indeks izgubio je oko 1.5 posto. No, od početka godine na dobitku je otprilike 19 posto, zahvaljujući ponajviše golemim monetarnim podsticajima.

I na evropskim su berzama cijene dionica prošle sedmice pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1.5 posto, na 7029 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1.1 posto, na 15.609 bodova, a pariški CAC 0.4 posto, na 6663 boda.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks skočio 4.3 posto, na 30.381 bod jer se ulagači nadaju novim podsticajnim privrednim mjerama. (Hina, Index)