NJUJORK – Globalno bogatstvo se utrostručilo u posljednje dvije decenije, u čemu je prednjačila Kina koja je pretekla SAD i zauzela prvo mjesto u svijetu po neto vrijednosti nacionalnog bogatstva.

To je jedan od zaključaka iz novog izvještaja istraživačkog ogranka konsultantske kuće “Mekinsi”, koja je analizirala nacionalne bilanse deset zemalja koje učestvuju sa više od 60 posto u svjetskim prihodima, prenosi agencija “Bumberg”.

Neto bogatstvo širom svijeta poraslo je na 514 biliona dolara u 2020. sa 156 biliona dolara u 2000, prema ovoj studiji. Kina je u tom povećanju učestvovala sa skoro jednom trećinom. Njeno bogatstvo je skočilo na 120 biliona dolara sa samo sedam biliona koliko je iznosilo 2000-te, godinu dana uoči njenog pristupanja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji koje ubrzalo njen ekonomski uspon.

„Sada smo bogatiji nego što smo ikada bili“, kaže Jan Miške, partner “Mekinsi Global” Instituta u Cirihu.

Neto bogatstvo SAD-a se u istom periodu više nego udvostručilo dostižući 90 biliona dolara, a sporiji rast od kineskog se pripisuje prigušenijem povećanju cijena na američkom tržištu nekretnina.

U obje zemlje, koje predstavljaju najveće svjetske ekonomije, više od dvije trećine bogatstva drži 10 odsto njihovih najbogatijih domaćinstava, pri čemu njihov udio i dalje raste, navodi se u izvještaju.

Prema računici “Mekinsija”, 68 procenata globalnog neto bogatstva se čuva u nekretninama, a ostatak u imovini kao što su infrastruktura, mašine i oprema i, u mnogo manjoj mjeri, u takozvanim nematerijalnim dobrima poput intelektualne svojine i patenata.

Finansijska imovina, poput korporativnih obveznica, ne ulazi u računicu globalnog bogatstva jer je suštinski neutrališu obaveze.

Nagli rast svjetskog neto bogatstva u posljednje dvije decenije nadmašio je povećanje globalnog bruto domaćeg proizvoda, ističe se u studiji i dodaje da je tome doprinio skok cijena nekretnina izazvano padom kamatnih stopa. Istraživanjem je utvrđeno da su cijene nepokretnosti za skoro 50 posto iznad njihovog dugoročnog proseka u odnosu na prihode. To dovodi u pitanje održivosti buma bogatstva.

„Rast neto bogatstva putem povećanja cijena koje je iznad inflacije, upitan je sa više aspekata. On ide ”ruku pod ruku” sa svim vrstama neželjenih efekata”, kaže Miške.

Uzlet cijena nekretnina može dovesti do toga da kupovina stana postane nedostupna velikom broju ljudi, što povećava rizik od finansijske krize poput one koja je pogodila SAD 2008. godine, kada je došlo do pucanja nekretninskog balona.

Kina bi potencijalno mogla da se suoči sa sličnim problemom zbog dugova investitora kao što je Evergrande Grupa, ocenjuje “Mekinsi”.

Idealno rješenje bi bilo da se svetsko bogatstvo usmjeri na produktivnije investicije koje povećavaju globalni BDP, navodi se u izvještaju. Nasuprot tome, upozorava se na scenario iz noćne more – da kolaps cijena nekretnina zbriše čak jednu trećinu globalnog bogatstva, kako bi njegov iznos odgovarao svjetskim prihodima, prenosi “Blumberg”. (Tanjug)