MOSKVA – Eventualni izlazak SAD iz Svjetske trgovinske organizacije (STO) mogao bi dovesti do gašenja ovog regulatornog tijela, saopštio je Kremlj nakon upozorenja američkog predsjednika Donalda Trampa da bi Vašington mogao napustiti ovu organizaciju.

“Postojanje osnovne globalne ekonomske organizacije, nakon što je najveća svjetska ekonomija napusti, biće veliko pitanje, to je očigledno”, izjavio je portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Međutim, prema riječima Peskova, koji je želio da se ogradi, to je “unutrašnja stvar SAD”, bez obzira kakvu odluku SAD donesu, Istovremeno, portparol Kremlja naglasio je da je Rusija i dalje ostaje odana članica STO-a “sa svim posljedicama koje slijede u slučaju eventualnog američkog napuštanja”.

Podsjećanja radi, obraćajući se na skupu u Pensilvaniji, američki predsjednik Tramp je rekao da razmišlja o izlasku njegove zemlje iz STO-a ako se uslovi unutar organizacije ne poboljšaju.

“Napustićemo STO ako budemo morali. Znamo da nas gnjave godinama, ali to se više neće ponoviti“, rekao je Tramp obraćajući se radnicima hemijske fabrike kompanije “Shell” u Pensilvaniji.

Tramp je trenutni mehanizam rada organizacije nazvao neefikasnim i nepravednim, optužujući je za pomaganje nekim zemljama da profitiraju na štetu Sjedinjenih Američkih Država. Posebno je bio kritičan prema uslovima pod kojim djeluju države poput Kine i Indije, koje se smatraju ekonomijama u razvoju, dok Tramp vjeruje da su previše napredne za ovaj status.

Trampove prijetnje mogle bi biti samo spletka koju Vašington koristi u trgovinskim pregovorima kako bi izvršio pritisak na svoje saveznike, izjavio je ruski ministar za ekonomski razvoj Maksim Oreškin.

On je napomenuo je da ne postoji globalna alternativa STO-u koja se može pohvaliti istom efikasnošću, tako da nema svrhe da SAD odbiju učestvovanje u njoj.

“Gubitak jednog velikog igrača ne bi trebao biti fatalan za organizaciju”, dodao je ministar. Objasnio je da bi povlačenje SAD-a moglo zapravo pokrenuti reforme “multilateralnih pravila u oblastima u kojima su pregovori već duže vrijeme u ćorsokaku“.

STO daje zemljama u razvoju pravo da rade po drugačijim pravilima od naprednih ekonomija u određenim oblastima, na primjer, u pogledu smanjenja carina, prelaznih perioda i rješavanja sporova. Tramp je, vjerovatno, mislio na te uslove kada je spomenuo Kinu i Indiju.

Uprkos kritikama prema organizaciji, sam Tramp je više puta izjavio da su SAD nakon što je postao predsjednik, počele dobijati većinu trgovinskih sporova i sudskih slučajeva u okviru STO-a, dok su prije njegovog dolaska stvari bile drugačije. Rusija je članica STO-a od 2012. (Swot, RUSSIA TODAY)