BANJALUKA – Kompanija “Tamaris” iz Banjaluke potpisala je predugovor i memorandum s preduzećem “New Level East” iz Abu Dabija, čime su se stekli uslovi da ova firma otvori svoje predstavništvo u Abu Dabiju, potvrdio je vlasnik kompanije “Tamaris”, Milorad Janjetović.

Na taj način su i zvanično napravljeni značajni koraci za buduću saradnju Republike Srpske i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

– Sada treba da prevedemo svu potrebnu dokumenataciju, zbog jezičkih razlika, a za mjesec dana ćemo potpisati ugovor o otvaranju našeg predstavništva u Abu Dabiju, čiji će naziv biti "Tamaris Abu Dabi" – kazao je Janjetović, te dodao da ova kompanija planira da zaposli desetak inženjera arhitekata, iz Republike Srpske, te oko 200 drugih radnika.

On je rekao da je kompanija "Tamaris" već rezervisala vilu u kojoj će radnici živjeti, kao i prostorije koje su potrebne za kancelarije predstavništva.

– Tokom posjete Abu Dabiju razgovarali smo s rukovodstvom firme "New Level East", Osamom el Naimom, Omarom Awadh i Salemom al-Ateeqi, koji su prihvatili naše ideje, jer mi imamo mnogo toga da ponudimo iz oblasti hortikulture, kako ideja tako i konretnih proizvoda koji su kvalitetni. Ovo preduzeće biće naš partner u Abu Dabiju – kazao je Janjetović.

Prema njegovim riječima, kompanija "Tamaris" ozelenjavaće mnogo površina u Abu Dabiju, a između ostalog i igrališta za golf.

– Naš posao odnosiće se na postavljanje zelenog tepiha na ostrvima, jer su Emirati opredijeljeni da oko 200 ostrva ozelene. Radimo na idejnom rješenju za ozelenjavanje prostora jedne džamije, čija je vrijednost 200.000 dolara. Planirano je da postavljamo i zelene tepihe u kasarnama – istakao je Janjetović.

Prema njegovim rijčima, kompanija "Tamaris" u vrlo bliskoj budućnosti otvoriće i desetak cvjećarskih radnji u Abu Dabiju.

– Planirali smo da napravimo i vrtni centar i staklenik, jer imamo hektar zemlje. Moći ćemo da proizvodimo i biljke koje uspijevaju na njihovoj klimi. Plasiraćemo im travu, osvjetljavati biljke, a radićemo i neke vodene motive – kazao je Janjetović, te dodao da se trenutno radi na ozelenjavanju Turske ambasade.

Vlasnik "Tamarisa" je istakao da planiraju ozbiljno i uspješno da posluju u ovoj zemlji te da uključe još neka preduzeća iz Srpske.

– Osim postavljanja i plasiranja zelenog tepiha, imamo planove da u budućnosti plasiramo i našu vodu, jer oni su bogati naftom, ali vode namaju – kazao je Janjetović.

Izvor Agencije