MOSKVA – Građanski rat  Libiji ulazi u novu, opasnu fazu i već nekoliko sedmica Libijska nacionalna armija (LNA) zajedno sa raznim paravojnim jedinicama blokira terminale za izvoz nafte što je njihov način da izvrši pritisak na Vladu nacionalnog jedinstva u Tripoliju. Ova bezilazna situacija traje već neko vrijeme i proizvodnja nafte je pala na 180.000 barela na dan, procjene su od prošle sedmice.

Prije par dana, libijska naftna kompanija Azavija je saopštila da obustavlja sve operacije rafinisanja nafte na neodređeno vrijeme jer jednostavno nemaju dovoljno sirove nafte.

Istovremeno, Libijska nacionalna naftna korporacija (NOC) je proglasila vanredno stanje nakon što su Haftarove snage zatvorile luke za izvoz nafte na istoku zemlje, koji je pod njihovom kontrolom. NOC je, u međuvrmenu, objavila da je obustava izvoza nafte zbog zatvaranja naftnih polja i terminala, uzrokovala gubitke više od 1,3 milijarde američkih dolara.

Naime, Libijska nacionalna naftna kompanija je još u januaru upozorila da će proizvodnja pasti na nula barela po danu jer će naftna polja u dogledno vrijeme morati biti napuštena.

Pad u proizvodnji nafte je značajan, između 800.000 i 1.000.000 barela po danu. Cijene nafte pale su ispod 55 dolara po barelu zbog koronavirusa i trenutno je naftno tržište prilično indiferentno na dešavanja u Libiji. Veći strah je od smanjenje potražnje iz Kine, jer će neminovno doći do ekonomskog pada zbog masovnog karantina.

“Ono što teba naglasiti jeste da je proizvodnja nafte može pokrenuti vrlo brzo, čim se postigne mirovni sporazum. Ali, posljednji sastanci sukobljenih strana nisu dali nikakve rezultate”, stoji u prognozi Commerzbank. Oni dodaju da bi pokretanje proizvodnje nafte u Libiji moglo dodatno da smanji cijenu nafte na 50 dolara po barelu i to za veoma kratko vrijeme.

Zajednički tehnički komitet (JPC) OPEK plus preporučio je prije par dana produženje sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte do kraja 2020. i dodatno smanjenje proizvodnje do kraja drugog ovogodišnjeg tromjesečja.

Libija može ostati izolovana od ostatka tržišta još neko vrijeme, a opet, može se vratiti svakog časa. Upravo ta neizvjesnost dovodi do toga da je naftno tržište prilično zbunjeno u vezi uloge Libije na globalnom nivou.

Ipak, OPEK plus računa na to da će se Libija brzo vratiti proizvodnji nafte, i to su i naveli u svojim prognozama kako ne bi došlo do pretjeranog iznenađenja na tržištu.

Međutim, kako je u Libiji riječ o građanskom ratu, to znači da bi on mogao da se oduži na neodređeno vrijeme. Ukoliko dođe do produženja rata,  to bi moglo da izazove dodatne tenzije na naftnom tržištu, potpuno suprotne predviđanjima OPEK plus. Kako nedavni mirovni pregovori u Ženevi nisu doveli do sporazuma, to znači da primirja niti nastavka proizvodnje neće doći u dogledno vrijeme.

“To zapravo znači da će blokada proizvodnje i izvoza potrajati bar još nekoliko sedmica”, stoji u analizi JBC Energy. Međutim, iz ove kompanije poručuju da određena neizvjesnost postoji i da će to biti ozbiljan izazov za OPEK plus, u smislu tajminga, jer se možda neće podudariti sa njihovim prognozama. (Russia Today)