VAŠINGTON – Globalnoj ekonomiji trebaće daleko duži period da se oporavi od šoka prouzrokovanog od virusa korona nego što se prvobitno mislilo, izjavila je čelnica Međunarodnog monetarnog fonda, naglašavajući opasnost od protekcionizma.

Kristalina Georigieva, generalna direktorka MMF-a rekla je da će Fond vjerovatno revidirati prognozu smanjenja BDP-a od 3% u 2020. godini, ali nije navela nikakve detalje. Samim time, to bi vjerovatno moglo dovelo i do promjene u prognozi Fonda o djelimičnom oporavku od 5,8% u 2021. godini.

Naime, u intervjuu za agenciju Reuters, ona je rekla da na osnovu podataka koje dobijaju svakodnevno iz cijelog svijeta, stanje je daleko teže nego se očekivalo:

“Očigledno je da to znači da će trebati daleko duži period da se svijet oporavi od krize”, kaće Georgieva, ne navodeći na koje podatke tačne misli.

Naime, u aprilu je MMF, globalni zajmodavac prognozirao da će zatvaranje preduzeća i zaustavljanje rada kompanija zbog usporavanja širenja virusa dovesti svijet u najdublju recesiju još od Velike depresije 1930-ih. Međutim,  podaci koji su od tada objavljeni, upućuju na još loših vijesti, kaže Georgieva.

Narednog mjeseca MMF se priprema da objavi nove globalne projekcije. Globalni izgledi ostaju fokus ministara finansija naprednih ekonomija G-7, koji bi trebalo da se sastanu ovih dana, istina, ne direktno.

Georgieva kaže da je MMF trenutno fokusiran na sveprisutne rizike od visokog duga, deficita, nezaposlenosti, bankrota, povećanog siromaštva i nejednakosti tokom perioda oporavka. Međutim, ona kaže da ova kriza će ojačati digitalnu ekonomiju, povećavajući transparentnost, usljed čega će čak i male firme dobiti pristup tržištu.

Upitana za obnovljene tenzije između SAD i Kine, dvije svjetske najveće ekonomije, Georgieva kaže da apeluje na ove zemlje da održe otvorenu komunikaciju ali i protok robe koji decenijama održavaju globalni rast.

“Moramo održati trgovinski protok otvorenim, posebno kada je riječ o medicinskoj opremi, hrani te moramo vremenom naći put da prvaziđemo ono što se dešava zbog trenutne krize. Želimo da nastavimo da gradimo prosperitetnu budućnost za sve, prevazilazeći ožiljke koji mogu proizaći iz ove krize”, kaže Georgieva.

Napetosti između Sjedinjenih Američkih Država i Kine porasle su posljednjih nedjelja, a zvaničnici obje strane su nagovijestili da bi teško postignuti sporazum koji je riješio 18-mjesečni trgovinski rat mogao da bude ugrožen svega nekoliko mjeseci nakon što je potpisan.

Gerogieva je upozorila protiv protekcionizma, što bi svakako bio rezultat ove krize.

“Ne smijemo okrenuti leđa stvarima poput saradnje i trgovine koji omogućavaju da se troškovi roba i usluga snize, uz istovremeni rast prihoda, što omogućava smanjenje siromaštva u nekim zemljama”, kaže Georgieva.

Georgieva, koja ističe da je MMF i formiran da ojača finansijsku stabilnost, olakša trgovinu i smanji siromaštvo širom svijeta, trenutno dao hitnu finansijsku pomoć za 56 zemalja, te da će uskoro odlučiti o 47 dodatnih zahtjeva, što prije bude moguće.

Iz MMF-a poručuju da je do sada podijeljeno 21 milijardu dolara hitne finansijske pomoći, sa niskom kamatnom stopom.

Georgieva je rekla da bi Fond mogao da obezbijedi i grantove koji bi pomogli  najsiromašnijim zemljama da pokriju svoje dugove za otplatu duga prema MMF-u do kraja godine. (THE ECONOMIC)

 

Read more at: