VAŠINGTON – Japanska kompanija Tojota uložiće dodatnih 2,1 milijardi dolara u fabriku akumulatora za električna i hibridna vozila, koja je već u izgradnji u blizini Grinsborora u Severnoj Karolini.

Akumulatori proizvedeni u toj fabrici biće isporučivani Tojotinom ogromnom kompleksu u Džordžtaunu u Kentakiju, gde će se proizvoditi prvo Tojotino električno vozilo u SAD, novi model SUV sa tri reda sjedišta, prenosi AP.

”Tojota će svojim novim trorednim SUV-om ući u rastući tržišni segment”, rekla je predsjednica Tojote za SAD Suzan Elkington i dodala da će proizvodnja novog vozila odražavati ”putovanje kompanije ka elektrifikovanoj budućnosti”.

Tojota planira da zaposli 2.100 radnika u fabrici akumulatora u Sjevernoj Karolini, koja će početi proizvodnju 2025. godine. Kompleks u Kentakiju sada zapošljava 9.500 ljudi koji proizvode Tojotine modele ”Camri”, ”RAV4” hibridni SUV, kao i nekoliko različitih motora i druge komponente, a navodi se da će se preorijentisati na novi SUV model 2025.

Fabrika baterija u Sjevernoj Karolini imaće šest proizvodnih linija baterija, četiri za gasno-električna hibridna vozila i dvije za potpuno električna vozila, saopštila je Tojota (Tanjug)