BANJALUKA – Poljoprivrednici kojima je srbijanski ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić u utorak u selu Kobatovci u Laktašima svečano uručio ključeve prvih 20 subvencionisanih traktora, vratili su se kućama praznih ruku.

Nakon što su isključene kamere, a delegacije Vlade Srbije i RS otišle, farmeri su morali da vrate „uručene” ključeve i dokumentaciju. Traktore će, kako im je rečeno, dobiti tek u septembru. Ostali su zbunjeni, jer se njihov obračun cene traktora znatno razlikuje od računice ministra Mlađana Dinkića i ministra poljoprivrede RS Radivoja Bratića. Stvarna cena najtraženijeg traktora IMT 539 nije oko 11.000 KM, kako su ih uveravali ministri, nego oko 13.690 KM.

„Ono je bila predstava za novinare. Dobili smo koverte sa brojevima, a ključeve smo odmah morali da vratimo. Osim toga, niko nam nije objasnio koliko treba da platimo uvoz i PDV, pa ne znamo koliko će na kraju to sve da košta. Cenovnike sa osnovnim cenama dobili smo nakon što su ministri otišli”, kaže jedan od farmera. On dodaje da niko od njih nije potpisao ugovor o kupovini.

„Niko nam nije objasnio ni zašto moramo da čekamo do septembra, kad je kraj sezone, pa traktore možemo samo da parkiramo”, tvrdi ovaj poljoprivrednik.

Da o stvarnoj kupovini traktora u utorak nije bilo ni govora potvrđuje i predsednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić, koji je jedan od „dobitnika” ključeva. Kaže kako ne zna tačan tip traktora koji je formalno kupio, jer je dokumenta i ključeve odmah vratio.

„Došli smo na neviđeno. Nadamo se da će sve biti onako kako su nam obećali i da ćemo zaista dobiti traktore po najnižim cenama u regionu”, kaže Maljčić.

Najavljene najniže cene treba da obezbede subvencijama Vlada RS i Srbije koje će za svaki traktor obezbediti po 2.000 KM. Nakon kupovine traktora, na račun kupca traktora do 50 konjskih snaga, biće uplaćen i dodatni popust od 1.000 KM, koji je obećan iz Ministarstva poljoprivrede RS. Za mašine preko te snage subvencija iznosi do 5.000 KM.

Međutim, farmeri tvrde da su obmanuti, jer su im ministri rekli da će najtraženiji i najjeftiniji model traktora platiti oko 11.000 KM, a stvarna cena je znatno veća.

Prema podacima IMT, subvencionisana cena najtraženijeg i jednog od najpovoljnijih traktora IMT iz serije 539 iznosi 12.048 KM. Na tu osnovnu cenu farmeru se uračunavaju i troškovi uvoza od oko 600 KM i PDV od 17 odsto, što na kraju iznosi oko 14.690 KM. „Olakša” li se taj trošak za 1.000 KM od Ministarstva poljoprivrede RS, taj tip traktora farmere košta 13.690 maraka.

U preduzeću „Agrokop” iz Kobatovaca, preko kojeg će se traktori distribuisati potvrđuju da dodatne troškove plaća farmer, ali tvrde da je to i dalje vrlo dobra ponuda.

Mada ne zna kojom računicom su ministri došli do cifre od 11.000 KM za najtraženiji traktor IMT, predsednik Udruženja poljoprivrednika RS Vladimir Usorac smatra da je subvencija nabavke traktora dobra prilika za farmere. Kaže kako mu se od najave programa nabavke traktora poljoprivrednici neprestano javljaju, jer su vrlo zainteresovani za kupovinu.

Ministar Bratić: Biće novca

Za isplatu subvencija za traktore u ovoj godini Vlada RS i Ministarstvo poljoprivrede RS moraće da izdvoje najmanje 1,5 miliona KM. Mada ministarstvo već godinama muku muči sa isplatom dugovanja za podsticaje, resorni ministar Radivoje Bratić tvrdi kako će novac biti obezbeđen. Svoj deo od 1.000 KM izdvojiće od novca namenjenog dugoročnim ulaganjima. Da bi novac bio isplaćen, moraće se menjati pravilnik o podsticajima, jer stari, kojim je regulisana kupovina novih poljoprivrednih mašina, podsticaje od 10 odsto ne obezbeđuje za traktore firme IMT.

Izvor Euroblic