Smanjenje poreza i protekcionizam – to su ekonomski planovi budućeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Kako će se to odraziti na ekonomije u zemljama Evropske unije, a pre svega na privredu Nemačke?

Najpre – niži porezi. Tim obećanjem su i neki drugi predsednici pre Donalda Trampa osvajali glasove birača. Sada će ga birači ocenjivati prema tom obećanju. U zavisnosti od visine primanja, američki građani bi ubuduće trebalo da plaćaju porez na prihod prema stopi od 10, 20 ili 25 odsto.

Istovremeno, trebalo bi da profitiraju i oni koji najmanje zarađuju, ali i oni s najvećim primanjima. Samci sa primanjima manjim od 25.000 dolara i bračni parovi s primanjima manjim od 50.000 dolara ubuduće ne bi uopšte trebalo da plaćaju porez na prihod. A za one s najvećim primanjima poreska stopa bi, sa sadašnjih 40 odsto, trebalo da bude smanjena na 25 procenata.

Ako Tramp bude uspeo da svoju poresku reformu progura u Kongresu, više od polovine američkih domaćinstava (ima ih oko 120 miliona), od 2017. neće uopšte plaćati porez na prihod. I to nije sve. Porez na prihod preduzeća trebalo bi da bude smanjen sa sadašnjih 25 odsto, na 15 procenata, a porez na nasledstvo trebalo bi da bude potpuno ukinut.

Nije zato čudo što finansijski stručnjaci strahuju od dramatičnih posledica za američki budžet zbog smanjenja poreskih prihoda u iznosima koji se mere milijardama. U zavisnosti od toga koliko rigorozno će Tramp da sprovodi svoju poresku politiku, u idućih deset godina moguće je smanjenje poreskih prihoda između 2,6 i 3,9 biliona dolara, upozorio je nedavno vašingtonski institut „Fondacija takse“.

Ekonomske savetnike budućeg američkog predsednika te brojke ne uzbuđuju. Manjak poreskih prihoda bio bi nadoknađen postupnim oporezivanjem prihoda u inostranstvu koje ostvaruju američki koncerni kao što su Epl, Amazon ili Dženeral elektrik, a koji, zahvaljujući rupama u zakonu, potpuno legalno izbegavaju plaćanje poreza u SAD. Te rupe bile bi zatvorene. Osim toga, smanjenje poreza podstaklo rast američke privrede i time donelo dodatne prihode, kažu Trampovi savetnici Vilbur Ros i Piter Navaro.

Globalizacija samo po američkim uslovima

Nakon preuzimanja dužnosti predsednika u januaru, Donald Tramp namerava da preispita sve trgovinske ugovore SAD s drugim zemljama. Najprije namerava da otkaže severnoamerički ugovor o slobodnoj trgovini nafotm sa Kanadom i Meksikom. To je obećao u predizbornoj kampanji. Nakon otkaznog roka od šest meseci, trebalo bi da se pregovara o novim uslovima – sa znatno boljim uslovima po SAD.

I Sporazum o transpacifičkoj slobodnoj trgovini (TPP) nikada neće biti ratifikovan – ako bude po volji Donalda Trampa. A SAD će odustati i od pregovora sa Evropskom unijom o Transatlantskom sporazumu (TTIP).

Kina, Južna Koreja i Japan neće više tako lako imati pristup američkom tržištu. Razmišlja se o uvođenju visokih carina za proizvode azijske konkurencije. Tramp smatra da SAD samo tako mogu da nadoknade nekorektne prednosti koje svojim preduzećima obezbeđuju zemlje kao što je Kina kroz državne manipulacije u kursevima valuta.

Posljedice po Nemačku

I nemačke izvoznike očekuje neizvesnost, jer otkako privreda u evropskim susednim zemljama i Kini slabi, američko tržište je za nemačka preduzeća postajalo sve važnije. SaAD su 2015. pretekle Francusku kao najvažnije tržište za izvoz nemačkih proizvoda.

Nemačke firme su u SAD prodale robu vrednu 125 milijardi evra. Reč je pre svega o vozilima, mašinama i hemijskim proizvodima. To je oko 10 odsto ukupnog nemačkog izvoza. S druge strane, Nemačka je uvezla iz SAD robu vrednu gotovo 60 milijardi evra, što je oko šest odsto ukupnog nemačkog uvoza.

Više od milion radnih mesta u Nemačkoj direktno ili indirektno zavise od izvoza u SAD. Još 630.000 radnih mesta ima u preduzećima koja kontrolišu američke firme. Samo Mekdonalds u Nemačkoj ima 58.000 zaposlenih, Menpauer 27.000, Ford više od 25.000, a Opel oko 18.000 radnih mesta.

I nemačke firme u SAD zapošljavaju stotine hiljada ljudi. Najveći nemački poslodavac tamo je DHL, ćerka-firma Nemačke pošte sa oko 77.000 zaposlenih. Sledi Simens sa 70.000, kooperant auto-industrije ZF sa 62.000, i Folksvagen sa 60.000 radnika.

Tesno povezane ekonomije

Nemačka preduzeća su u SAD investirala više od 271 milijardu evra – pre svega u fabrike i nekretnine. U SAD posluje više od 3.700 nemačkih preduzeća. Samo 50 najvećih nemačkih firmi u SAD ostvaruju godišnji promet od 400 milijardi dolara.

I američka preduzeća su u Nemačkoj investirala milijarde. Trenutna vrednost tih investicija je oko 27 milijardi evra. Samo 2015. pokrenuta su 252 nova američka projekta – od izgradnje potpuno novih pogona, preko proširenja kapaciteta, do preseljenja preduzeća. Samo su kineske firme sa 260 projekata bile aktivnije. Pedeset najvećih američkih preduzeća u Nemačkoj imaju godišnji promet od oko 170 milijardi evra.

Sigurno je da ni predsednik Donald Tramp neće imati ništa protiv dobre ekonomske saradnje sa Nemačkom. Ali će sigurno biti protiv očigledne neravnoteže. Da Nemačka u SAD izvozi gotovo dvostruko više robe i usluga nego što uvozi iz SAD, to američke vlade kritikuju već godinama – bile one demokratske ili republikanske. S Donaldom Trampom u Beloj kući, sigurno će porasti pritisak da se učini nešto protiv gigantskog nemačkog trgovinskog suficita sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Gligorov: Povećana neizvjesnost u svjetskoj ekonomiji

Stručnjak Bečkog instituta za međunarodnu ekonomiju Vladimir Gligorov kaže da nije lako prognozirati kako će se pobjeda Donalda Trampa na predsjedničkim izborima u SAD odraziti na svjetsku ekonomiju, ali ocjenjuje da je povećana neizvjesnost.

Gligorov je za “Blic” rekao da je moguć scenario koga se pribojava američki nobelovac Pol Krugman koji je rekao da će Trampov ulazak u Belu kuću gurnuti svijet u novu recesiju.

Kako objašnjava, to se prije svega odnosi na protekcionističku ekonomsku politiku SAD, okrenutost prema uvozu i podizanje carina za koje se Tramp zalagao u kampanji.

“To bi bilo sasvim novo stanje stvari. Mnogo toga zavisilo bi od reakcije Evropske unije, Kine i drugih zemalja. Nije lako prognozirati. Krugman je izrazio bojazan svetske recesije, što je jedna mogućnost”, kaže Gligorov.

“Dosta će zavisiti od toga šta će sam Tramp reći i koju će politiku najaviti, ali i od toga šta će FED preduzeti u decembru. To samo znači da je povećana neizvesnost, a ne da su formirana očekivanja o kretanju američke i svetske privrede”, kaže Gligorov.

Prema njegovim rečima, Kina je glavni suparnik i novi predsednik SAD težiće da promeni odnose sa tom zemljom.

On kaže i da je ideološki, njegov glavni savetnik za spoljnu trgovinu protivnik slobodne trgovine, ali nije izvesno da li će taj uticaj preovladati.

Gligorov navodi i d aje izražena namera povlačenja iz Svetske trgovinske organizacije ukoliko nije moguće da se postignu sporazumi sa Kinom, pre svih o uslovima pod kojima se trguje.

“Tramp bi hteo da Kina revalvira, a ako to nije moguće da uvede visoke carine na uvoz iz Kine što bi svakako dovelo do reakcije u STO.Onda bi izlazak bila jedna od aletrnativa. EU ima veliku težinu u svetskoj trgovini tako da moze da utiče na razvoj stvari ako obezbedi jedinstven stav. Uticaj na Srbiju je zanemarljiv, jer je trgovina sa SAD mala, a ostali efekti dolaze posredno”, objašnjava Gligorov.

Kada je u pitanju pad akcija na svjetskom tržištu on smatra da ta kratkoročna kretanja nisu pretjerano relevantna. (Izvor: Deutsche Welle/Blic)