Da li ste ikada imali osjećaj da provodite više vremena na poslu nego kod kuće? Onda razmislite o radnicima GM-a u Kini koji uopšte ne idu kući. Oni bukvalno spavaju na podu svoje fabrike.

Zaposleni u pogonu General Motorsa (GM) u Šangaju zamoljeni su da spavaju u fabrici kako bi se omogućilo da postorjenje ostane otvoreno uz poštovanje trenutnih protivepidemijskih mjera zbog pandemije virusa korona. Kako izvještava Rojters, radnici spavaju, žive i rade u fabrici i potpuno su izolovani od ostatka društva kako bi se spriječilo prenošenje virusa, slično kao što je to činilo osoblje na nedavno održanim Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

Pravila zaključavanja u Šangaju izazvala su probleme nekolicini proizvođača automobila i industrijskim dobavljačima, uključujući Teslu, kompaniju koja ima istoriju kršenja američkih pravila o pandemiji, ali je ove nedjelje obustavila proizvodnju u Kini na četiri dana jer nije uspjela da realizuje isti plan kao GM.

Fabrika u Šangaju je dio zajedničkog preduzeća GM-a i kineskog SAIC-a, i trenutno proizvodi automobile marki Buick, Chevrolet i Cadillac.

Kada je AutoNews zatražio od GM-a da prokomentariše izvještaj, koji dolazi od informacija dvije osobe upoznate sa situacijom u fabrici, kompanija je odbila da komentariše, rekavši samo da se proizvodnja vozila nastavlja uobičajenim tempom.

Čini se da će porast broja slučajeva virusa širom Kine takođe primorati organizatore Sajma automobila u Pekingu da otkažu događaj sljedećeg mjeseca.

Ova manifestacija je trebalo da počne 21. aprila, i iako do sada nije bilo zvanične potvrde da je termin promijenjen, AutoNews China je izvijestio da bi sajam mogao da bude pomjeren za jun.

To bi moglo izazvati glavobolju kod nekoliko proizvođača koji su se nadali da će na auto-salonu predstaviti javnosti neke ključne nove modele. Mercedes-Benz je najavio otkrivanje novog EQS SUV-a u Pekingu, a BMW je pripremao svoju najnoviju Seriju 7. (B92)