TREBINJE – Gradnja aerodroma u Zupcima kod Trebinja, najavljena kao kapitalni projekat u ovom delu RS i nakon izrade studije izvodljivosti i master plana, još uvek izaziva oprečna mišljenja.

Dok jedni tvrde da investicija, prema prvim procenama vredna oko 150 miliona KM, ima potpunu ekonomsku opravdanost i predstavlja veliku razvojnu šansu, drugi smatraju da aerodrom gde na relativno kratkoj razdaljini postoje četiri vazdušne luke nema realno opravdanje i novac treba pametnije utrošiti.

Pripremni radovi u Zupcima trebalo bi da počnu do kraja ove godine. Do polovine septembra biće završena tehnička struktura master plana i plan parcelacije lokacije. Vršilac dužnosti direktora „Aerodroma“ Trebinje Zoran Okilj uverava da će trebinjski aerodrom imati potpunu opravdanost kao turistička vazdušna luka u zaleđu Jadrana, iako se u okruženju nalaze aerodromi kod Dubrovnika, u Tivtu, Podgorici i Mostaru.

„Sa 10 odsto saobraćaja okolnih aerodroma već imamo obim sa kojim možemo da funkcionišemo. Planiramo da budemo i tehnička baza i dovedemo kompanije koje imaju na zapadu problema oko održavanja aviona, jer vremenski uslovi to dozvoljavaju, kao i avio-kompanije koje se bore za povoljnije vreme sletanja i uzletanja. Pojavićemo se sa novim linijama, boljim uslovima, novom opremom i u startu biti jeftiniji od drugih“, najavljuje on i dodaje da postoji interes stranih partnera, čak i vanevropskih investitora.

Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović kaže da je opravdanost izgradnje i pored četiri aerodroma u okruženju potvrdila studija izvodljivosti koju je uradila austrijska konsultantska kuća. Po njegovim rečima, prednost lokacije budućeg aerodroma je prvenstveno zbog povoljnih prilazno-sletnih uslova, odnosno manjih prirodnih prepreka.

Opravdanost izgradnje se zasniva i na činjenici da bi se tako smanjila izolovanost Hercegovine od ostatka RS. Gradnju aerodroma u vreme svetske ekonomske krize Čubrilović opravdava time da većina ekonomski razvijenih zemalja vidi izlaz iz krize u finansiranju velikih radova. Ministar saobraćaja RS ističe da će se aerodrom Zupci graditi putem koncesije, za šta je stiglo nekoliko ponuda, mada nije želeo da kaže o kojim investitorima je reč.

S druge strane, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Trebinja Slobodan Šaraba smatra da je izgradnja aerodroma u Zupcima potpuno ekonomski neopravdana. „Gradnja košta na milione maraka, a nije vreme da se troši novac na takve stvari ako znamo da su u okruženju četiri aerodroma na najvećoj udaljenosti od 100 kilometara. Graditi aerodrom u periodu velike ekonomske krize i nagomilanih socijalnih problema je potpuno neopravdano i besmisleno“, ističe Šaraba.

On je pozvao Vladu da taj novac preusmeri u posrnula hercegovačka preduzeća i socijalna davanja.

Izvor EuroBlic