BANJALUKA – Privrednici iz Srpske čije je poslovanje usko vezano za Italiju trpe velike posljedice pandemije virusa korona, što potvrđuje i podatak da je plasman robe na tamošnje tržište u prvom kvartalu manji za 82 miliona maraka u odnosu na isti period lani, a iako se tržište počelo polako otvarati, narudžbe su i dalje skromne.

U Privrednoj komori Republike Srpske kažu da je april u svim oblastima prerađivačke industrije bio najteži mjesec.

“Obim spoljnotrgovinske razmjene sa Italijom u prvom kvartalu iznosio je 319 miliona maraka, što je za oko 82 miliona maraka manje u odnosu na isti period prošle godine”,rekao je sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta pri Privrednoj komori RS Lazo Šinik, koji je o poslovanju sa Italijom i uticaju virusa korona na firme u Srpskoj juče govorio na onlajn konferenciji koju je organizovala Ambasada Italije u BiH. Šinik pojašnjava da je plasman robe na italijansko tržište u prva četiri mjeseca pao za 61 milion maraka, dok je uvoz smanjen za oko 20 miliona KM. Dodao je da su na Italiju najviše naslonjene firme i sektora tekstila i obuće, te drvoprerade.

“Analize su pokazale da skoro polovina radnika u tim preduzećima u proteklom periodu nije bila angažovana, te će na kraju godine prihod preduzeća biti značajno umanjen”, rekao je Šinik dodavši da su u jeku pandemije na površinu isplivali svi problemi sa kojima su se te firme suočavale, od raznih opterećenja na rad do povećanja cijena energije i nedostatka kvalifikovane radne snage.

Među firmama kojima je korona pomrsila račune je i “Dubikoton” iz Kozarske Dubice koji je u proteklom periodu opstao zahvaljujući narudžbama s kraja prošle godine.

“Tržište se polako budi, narudžbe stižu, ali su one jako skromne. Naše poslovanje u idućem periodu zavisiće od toga kojom brzinom će se evropska privreda vraćati u normalu”, rekao je direktor “Dubikotona” Dragan Vidović.

Problemi nisu zaobišli ni Fabriku obuće “Veneto šuz” iz Dervente koja je tek prije dva dana počela da radi punim kapacitetom.

“Od 10. aprila do 10. maja nismo radili, s tim što smo sve do prije dva dana radili značajno smanjenim kapacitetom. Bez posla je ostalo samo nekoliko radnika koji su bili angažovani na određeno vrijeme, ali i njih planiramo vratiti čim se situacija stabilizuje”, rekla je direktorica te firme Snježana Jovičić.

Prema podacima Ambasade Italije, u italijanskim preduzećima i firmama sa italijanskim učešćem u BiH zaposleno je oko 12.000 radnika, a te firme ostvaruju spoljnotrgovinsku razmjenu od oko dvije milijarde maraka godišnje. Na onlajn konferenciji istaknuto je da čak 84,7 odsto preduzeća očekuje pad prihoda od 20 odsto u ovoj godini zbog posljedica virusa korona.

Radna snaga

Dragan Vidović kaže da je pojavom virusa korona samo produbljena kriza u kojoj su preduzeća poslovala posljednje dvije godine.

“Odliv radne snage sve nas je stavio na muke i taj problem nastojali smo prevazići podizanjem ličnih dohodaka naših radnika. Nedostatak radnika je gorući problem koji će sigurno ponovo doći do izražaja kada EU ponovo otvori granice”, rekao je Vidović. (Glas Srpske)