BANJALUKA – Turistička organizacija Republike Srpske (TORS) izdala je brošuru koja je prvenstveno namijenjena turistima, kako stranim tako i domaćim gostima koji dođu ili namjeravaju doći u našu zemlju, da ih kao svojevrstan vodič upozna sa našom gastro i etno kulturom.

Predstavljena su jela koja su manje više svima nama dobro poznata poput cicvare, uštipaka, sarme, pure, pasulja, pite, jagnjetine ili teletine ispod sača, prasećeg pečenja, ribe…, saopšteno je juče iz TORS-a.

“S obzirom da nam je kuhinja jako slična kuhinjama zemalja u regionu, ipak smo izdvojili nešto što možemo reći da je karakteristično za naše prostore kao što su sir Trapist, romanijski skorup, janjski kajmak, nevesinjski sir iz mijeha, banjalučki ćevap, te hercegovački pršut”, navode u saošptenju.

Pića ili kako sam naslov kaže – dobra kapljica, odnose na ponudu naših vinarija, sa akcentom na one koje imaju degustacionu salu, poput Jungića, Vukoje i Anđelića.

Tu su takođe, predstavljeni rakija –  piće po kojem ove prostore zasigurno svi znaju, ali i Nektar pivo, kao i domaća kraft piva, navode iz TORS-a.

Budući da je primarni cilj brošure privlačenje gostiju da dođu i obiđu našu zemlju predstavili su i nekoliko smještajnih objekata, naših etno sela koji ambijentalno odgovaraju i u kojima se služi tradicionalna hrana.

Brošura je za sada dostupna u online verziji na sajtu www.turizamrs.org, a u planu je prevod iste na engleski, njemački i ruski jezik.