TUZLA – Pivara Tuzla u ovoj godini planira nove investicije u iznosu od tri miliona KM, kazao je za portal Tuzlanski.ba direktor ove kompanije Fahrudin Salihović.
“U ovih sedam godina uložili smo više od 30 miliona maraka, vlastitih sredstava, dakle bez kreditnih zaduženja, u razvoj proizvodnih procesa i  kapaciteta.  Da budemo jasni, ovi procesi i dalje traju, pa čak i u ovoj godini, kada planiramo dodatne investicije od oko tri milion KM” pojasnio je Salihović.

Osim toga, u ovoj godini po prvi put izvoze tuzlanski pilsner na američko tržište i u Švajcarsku, a nastavljaju i sa već tradicionalnim izvozom sokova u Tursku.

“Nenametljivim pristupom, kvalitetnom komunikacijom mi dolazimo do kupaca. I to je zahtjevan proces ali naši ljudi vani i dalje vole i uvažavaju svoje, a cijene i kvalitet. Vrijeme je da i mi u Bosni i Hercegovini, još više počnemo tako razmišljati”, istakao je Salihović. Veliki problem bh. kompanija je prekomjeran uvoz.

“U uređenim državama uvoz piva je određen na 7 do 8 posto. Kod nas je taj uvoz 70 posto. Evidentan je prekomjeran uvoz piva, i mi zajedno sa ostale tri domaće pivare konstatno, već godinama, ukazujemo na ovaj problem”, istakao je direktor Pivare Tuzla.

U ovom periodu pandemije su, kao i svi, imali problema. No, traže modalitete kako da prebrode ovu krizu.

“Za sada smo donekle na dobrom putu. Ono što je nama bilo najvažnije da zadržimo sve radnike. U tome smo i uspjeli, pa čak i u našem ugostiteljom objektu Taverna. Dakle, niko u Pivari Tuzla nije dobio otkaz. Uspjeli smo u tome kroz, kao i do sada zajedničko ulaganje, ali i strategijom i dobrim planiranjem koje smo i ranije uspostavili. Malo smo ovaj period koristili za prilagodbe, i bez obzira na sve idemo dalje, uz želju da svi prepoznaju pozitivnu priču, jer samo zajedno okrenuti sebi, domaćim kompanijama, domaćim proizvodima, možemo ovo prebroditi “, zaključio je Salihović.