TREBINJE – Vinarija Tvrdoš kod Trebinja jedina je u BiH koja je dobila bronzanu medalju za kvalitet vina na svjetski poznatom takmičenju u Londonu u konkurenciji više od 1.000 vina iz cijelog svijeta.

Direktor Vinarije Tvrdoš Tihomir Kuduz potvrdio je Srni da je ovih dana na takmičenju koje je organizovao najpoznatiji vinsi časopis “Dekanter” nagrađen Trvdoški Vranac iz 2007. godine, što će, kako je naveo, još više doprinijeti boljem plasmanu vina na inostrana tržišta.

        “Vrlo teško je dobiti bilo kakvo priznanje na ovom takmičenju, jer svaka zemlja koja proizvodi vina se kandiduje, a ima onih koji koje godinama to čine i nikada ne dobiju nikakvu nagradu za kvalitet svojih proizvoda”, istakao je Kuduz i napomenuo da se Vinarija Tvrdoš ove godine prvi put kandidovala za takmičenje i postigla veliki uspjeh.

        Nagrada za kvalitet za poznavaoce dobrih vina nije izneneđanje, jer je poznato da su kombinacijom moderne tehnologije i tradicionalnog načina pravljenja, vina Tvdoša priznata, cijenjena i tražena u cijelom svijetu, posebno ako se zna da istoriju manastira Tvrdoš prati viševjekovna tradicija vinarstva i pravljenja čuvenog manastirskog vina.

        “Podrumi manastira Tvrdoš potiču iz 15 vijeka i smatra se da čitav manastir leži na starim kamenim zasvođenim podrumima”, rekao je Kuduz i dodao da je 1986. godine u stijenama ispod manastira pronađena i čatrnja koja potiče iz tog perioda, a na čijim su se zidovima vidjeli ostaci vina.

        On je rekao da je to nagnalo bratstvo manastira predvođeno igumanom Savom da 1996. godine obnove podrum, u čijem se jednom dijelu odlažu vina, u drugom je napravljena degustaciona sala, dok je u trećem dijelu planirano da se postave “barik” bačve za vina.

        Kuduz je napomenuo da se navršilo 10 godina od kada su obnovljeni stari vinogradi i vinarija ovog manastira, koja je sada jedna od najvećih vinarija u Republici Srpskoj i koja se ponosi autentičnim sortama vina – crnim Vrancem sa izuzetnim voćnim notama koje se rijetko može naći kod drugih vranaca i bijelom Žilavkom, te vinom “kaberne sovinjon” kao i rakijom lozovačom i travaricom”.

        Istakavši da se, osim na tržišta RS i BiH, ova vina izvoze u Srbiju, Crnu Goru, zemlje EU i SAD, Kuduz je podsjetio manastir ima oko 100 hektara svojih vinograda, te da se vina proizvode po starim tradicionalnim metodama, ali i uz korišćenje savremenih metoda, u konsutlataciji sa enolozima.

        On je napomenuo da je 2006. godine kupljena najmodernija tehnologija koja je posebno prilagođena za mediteranske tipove grožđa, odnosno prilagođena sortama na ovom području.

        “Godišnja proizvodnja vina u manastiru varira iz godine u godinu, ali možemo preraditi više od 300 tona grožđa, a godišnji kapacitet je oko 100.000 boca koje su namijenjene za tržište. Ukoliko se ukaže potreba, može biti i veći”, istakao je Kuduz i dodao da se za sada ne planira širenje vinograda, jer je politika vinarije zasnovana na tome da se u kontinuitetu očuva kvalitet koji je postignut, a po kome su i prepoznatljivi.

        Govoreći o istorijatu manastira Tvrdoš, Kuduz je rekao da je to jedan od najstarijih srpskih manastira, čiji temelji potiču iz četvrtog vijeka, a koji je podignut na stijenama mjesta Tvrdoša kraj desne obale rijeke Trebišnjice, četiri kilometra zapadno od Trebinja.

        Tvrdoš je prva vinarija u BiH koja je dobila sertifikat ISO 9001/2000 za praćenje i unapređenje poslovanja, kao i “HASAP” sistem za praćenje kvaliteta prehrambene proizvodnje, čime su se stekli uslovi da vinarija svoje proizvode izvozi, osim u zemlje regiona, i u Švajcarsku, Njemačku, Englesku ali i SAD.

        Vinarija je dobila i sertifikat Agencije za hranu i lijekove SAD, čime je i zvanično dobila potvrdu da je registrovana kao vinarija za područje SAD, nakon čega se pristupilo izvozu u Čikago.

Izvor Agencije