BANJALUKA – U Banjaluci je danas otvoren “Klub za traženje posla”, koji je prva ustanova tog tipa u BiH.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske (RS) Boško Tomić izjavio je da će mladi ljudi do 30 godina šest mjeseci imati obuku kako se piše biografija, kako se traži posao i kako se sarađuje sa poslodavcima.

“Ovo je prilika da se mladim ljudima u RS pomogne u traženju posla, jer je nama bitno da oni što prije nađu posao i ostanu na ovim prostorima”, rekao je Tomić novinarima u Banjaluci, dodajući da to potvrđuje i projekat zapošljavanja 1 500 pripravnika visoke stručne spreme koji Zavod za zapošljavanje RS provodi u saradnji sa Vladom RS.

Na evidencijama Zavoda RS u februaru je bilo 150 000, a prošlog mjeseca 142 000 nezaposlenih, među kojima 27 odsto mladih.

Tomić je najavio da će nakon šest mjeseci Zavod za zapošljavanje RS raditi na tome da otvori klubove i u ostalim gradovima RS.

Vođa projektnog tima zapošljavanja mladih u BiH Dajvid Blakbern rekao je da klubovi za traženje posla neće radikalno promijeniti stopu nezaposlenosti mladih u BiH, ali će pružati podršku mladim ljudima da što prije nađu posao.

“Klub za traženje posla” otvorili su Zavod za zapošljavanje RS i privatna banjalučka firma za zapošljavanje “Spektar”, uz pomoć vlada Švajcarske i Austrije, te njemačke organizacije “Gopa”.

Izvor Agencije