BANJALUKA – Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević rekao je da će na prvom Međunarodnom sajmu starih zanata, zanatstva i opreme u Banjaluci biti predstavljeni stari zanati RS, čime se želi pokazati da oni imaju perspektivu i da se njihovom afirmacijom promoviše i kulturna baština Srpske, što je od posebnog interesa.

Nakon što je otvorio trodnevni sajam na kome učestvuje više od 140 izlagača i preko 50 zanata, Kovačević je rekao novinarima da je resorno ministarstvo pomagalo i da će i dalje pomagati zanatstvo.

On je podsjetio da je Ministarstvo donijelo Zakon o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti, te da je Strategijom razvoja zanatstva i preduzetništva predviđen razvoj zanatstva u narednom periodu.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Slobodan Gavranović rekao je da je Banjaluka posljednjih godina izdvojila više od tri miliona KM za podršku preduzetnicima, da je osnovala Garantni fond koji obezbjeđuje podizanje kredita za preduzetnike kod komercijalnih banaka, pri čemu grad garantuje kod kreditnih zaduženja, te liniju subvencija za nova zapošljavanja u okviru razvojne agencije, kao i grant sredstva koja se daju za podsticaje razvoja početnog biznisa.

“U narednom periodu zanatlije deficitarnih zanimanja, starih i tradicionalnih zanata, treba osloboditi komunalnih naknada”, naglasio je Gavranović.

Direktor Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske Jovan Bratić rekao je da statistika pokazuje da se u Srpskoj više zanatskih radnji otvara nego zatvara, da neki zanati odumiru, ali i da nastaju novi.

“U zanatstvu su sva zanimanja deficitarna, jer mladi ne žele da idu na zanate, ali mi ćemo nastojati da afirmišemo zanatstvo i da probudimo interesovanje djece za njega“, dodao je Bratić.

Predstavnici Zanatsko preduzetničke-komore Srpske uručili su zahvalnice za pomoć pri organizovanju sajma ministru industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željku Kovačeviću, gradonačelniku Banjaluke Dragoljubu Davidoviću i predsjedniku Skupštine grada Banjaluka Slobodanu Gavranoviću.

Međunarodni sajam starih zanata, zanatstva, opreme i opreme za potrebe zanatstva na kojem učestvuju zanatlije iz Republike Srpske, Federacije BiH, Hrvatske i Srbije biće otvoren do subote, 22. septembra.

Izvor Agencije