SARAJEVO – Građani BiH u slučaju nove nestašice ruskog gasa neće ostati bez ovog energenta, jer “BH gas” ima sporazum sa njemačkom energetskom kompanijom “E.ON”, potvrđeno je u “BH gasu”.

“Sporazum o saradnji koji smo potpisali sa `E.ON-om` garantuje da ćemo moći kupovati gas od ovog isporučioca ukoliko u tom trenutku posjeduje zalihe gasa. S obzirom na to da je riječ o jednoj od vodećih evropskih kompanija koja raspolaže velikim kapacitetima ne sumnjamo da će nam u slučaju nestašice ruskog gasa izaći u susret”, rekao je direktor “BH gasa” Almir Bećarević.

On je istakao da će gas biti nabavljan po tržišnim cijenama, te da postoje uvjeravanja predstavnika njemačke kompanije da one neće biti ekstremno visoke, jer imaju razumijevanja za ekonomsku situaciju u BiH.

Bećarević je najavio da će krajem avgusta ponovo razgovarati sa predstavnicima “E.ON-a” o međusobnoj saradnji koja je počela u periodu gasne krize početkom ove godine, kada je ovaj isporučilac snabdio BiH gasom alternativnim putem nakon prekida dotoka ovog energenta iz Rusije.

Komentarišući činjenicu da većina evropskih država ima sopstvena skladištima gasa, Bećarević je naveo da je to velika investicija koja zahtijeva vrijeme i novac, te da BiH trenutno nema sredstava da to realizuje i dodao da je postala upitna i saradnja sa “Srbijagasom” u vezi s korištenjem potencijala skladišta Banatski Dvor koje je u izgradnji.

“Nakon potpisivanja memoranduma o formiranju zajedničkog preduzeća ‘Srbijagasa’ i ‘Gasprometa’ iz Pala, srbijanski partner je jednostrano prekinuo saradnju. Aktivnosti su zamrle, nemamo zvaničnu komunikaciju, izuzev kontakata na tehničkom nivou”, istakao je Bećarević.

On je dodao da zbog toga nema ni zvaničnu potvrdu medijskih spekulacija da je ruski “Gazprom” odustao od izgradnje skladišta u Banatskom Dvoru.

Američki analitičari upozorili su da bi se zbog sve napetijih odnosa između Rusije i Ukrajine gasna kriza s početka ove godine mogla ponoviti i predstojeće zime.

Izvor Nezavisne novine