BANJALUKA/SARAJEVO – BiH je jedna od najliberalnijih zemalja na svijetu po lakoći otpuštanja i zapošljavanja radnika, jer se nalazi na desetom mjestu, pokazuju podaci Svjetskog ekonomskog foruma.

Prema tim podacima, ispred BiH su Hong Kong, Singapur, Danska, Švajcarska, Island, SAD, Uganda, Nigerija i Gruzija. Dok su socijalno osjetljive zemlje, poput Njemačke, Švedske, Belgije, Francuske, Italije i Slovenije, na 120. mjestu pa naniže, do 139. mjesta, na kojem se nalazi Venecuela, u kojoj je, kako smatraju u Svjetskom ekonomskom forumu, najteže otpustiti radnike.

Stručnjaci i sindikalisti se slažu da BiH ima dobre zakone o radu, ali da je problem što se oni ne poštuju.

Željko Mirjanić, profesor radnog prava na banjalučkom Pravnom fakultetu, koji se tom oblasti bavi više od 30 godina, kaže da ga ovi podaci Svjetskog ekonomskog foruma ne iznenađuju, ali da to ne znači da je BiH “raj neoliberalizma”.

“Kako može biti da je BiH liberalna zemlja kad je kod nas najveći poslodavac država? Ali tačno je da se, sa druge strane, poslodavci ponašaju kao da živimo u zemlji neoliberalnog kapitalizma jer čitaju zakone kako im odgovara”, ističe Mirjanić i dodaje da država nema mehanizme da ih u tome spriječi, a sindikati nisu dovoljno snažni da izvrše pritisak na poslodavce.

Mirjanić objašnjava da po Zakonu o radu u RS postoje tačno navedeni i propisani uslovi po kojima poslodavac može da otpusti radnika, ali da se to krši.

“Dešavaju se slučajevi otpuštanja radnika koje zakonodavac nije posmatrao kao slučajeve po kojima je otkaz opravdan, a poslodavci ih ipak podvedu pod te odredbe. To je namjerno pogrešno tumačenje zakona, a to je moguće zato jer nije obezbijeđena odgovarajuća zaštita prava radnika”, mišljenja je Mirjanić.

Kako kaže on, sudski sporovi traju predugo, pa radnici ne mogu čekati tri godine da se završi spor, jer u međuvremenu moraju od nečega živjeti.

“Osim toga, pitam se gdje su sindikati. Sindikati imaju moći da utiču ako su radnici adekvatno organizovani, a najčešće to nisu. Sindikalna organizacija treba da stane iza radnika koji je otpušten nezakonito pa makar organizovali i štrajk, ali takve vreste solidarnosti nema”, ističe Mirjanić i dodaje da su poslodavci kod nas u mnogo boljoj poziciji od radnika jer, kako kaže, na Zavodu za zapošljavanje postoje hiljade očajnih ljudi koji bi uzeli bilo kakav posao.

Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, tvrdi da kao papagaj godinama ponavlja da su zakoni dobri, ali da se loše implementiraju.

“Po zakonima mi smo sto posto tvrdim u boljoj situaciji nego mnoge evropske zemlje. Da bi se u FBiH otkazao ugovor o radu na neodređeno vrijeme postoji i te kako složena procedura. Ali svjedoci smo da se to tako ne dešava u praksi”, kaže Bajramović.

On smatra da inspekcije treba da dobiju znatno veća ovlaštenja od onih koja sada imaju.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, kaže da oni u Sindikatu odavno govore o tome kako se poslodavci u RS lako odlučuju na davanje otkaza.

“To je do poslodavaca. Kada bi bilo po njihovom, oni bi do te mjere liberalizovali radnička prava da bi prosto trebalo istisnuti ugovore o radu”, govori Mišićeva.

Nebojša Ristić, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, kaže da je očekivano da sindikati odgovornost prebacuju na poslodavce, ali da nisu u pravu.

“Mi se slažemo da Zakon o radu nije loš jer on, osim što štiti radnike, što mi podržavamo, jako štiti i neradnike, koji zauzimaju mjesto radniku koji želi i može da radi, a nemoguće ih je otpustiti. I to je problem i to će se morati mijenjati”, smatra Ristić.

Plate poslanika

Mjesečna plata narodnog poslanika koji je zasnovao radni odnos u parlamentu RS bez minulog rada iznosi 2.677 KM, a poslaniku koji je predsjednik kluba plata bez minulog rada iznosi 3.079 KM.

Narodni poslanik koji nije zasnovao radni odnos u Skupštini dobija mjesečni paušal od 1.874 KM.

Izvor Agencije