BIJELJINA – U Bijeljini je danas otvoren Prvi međunarodni sajam turizma i gastro ponude koji je okupio pedesetak izlagača iz Republike Srpske, Srbije i Makedonije.

Dvodnevnu manifestaciju, koja se održava u hotelu “Drina”, svečano je otvorio ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković.

“Ovo je veoma značajn događaj za Bijeljinu i regiju Semberije, jer turizam je strateški pravac RS koji će u narednom periodu biti značajno promovisan i na ovaj način. Nama je cilj da u to aktivno uključimo i prostor Semberije, koji je jedna od najposjećenijih destinacija, ne samo u RS nego i u cijeloj BiH”, rekao je Gluhaković prilikom otvaranja.

On je podsjetio da je samo u etno-selu “Stanišići” u prethodnom periodu boravilo više od 800 000 gostiju.

Gluhaković je istakao da vodeni potencijal Semberije može da se uporedi sa mađarskom banjom Harkanj, te da je bijeljinska Banja Dvorovi mnogo više od banjskog kapaciteta i izrazio nadu da će opština u narednom periodu učiniti maksimum na promovisanju banjskog turizma.

“Ovdje imamo dobro razvijen vjerski turizam, lovni turizam, konjički sport u Semberiji poznat više od 100 godina, ribolov koji je postao tradicija na dvije rijeke koje okružuju Semberiju”, rekao je Gluhaković.

Ministar Gluhaković je rekao da se strategijom razvoja turizma podržavaju i etno-muzeji, navodeći primjer u Mjesne zajednici Novi kod Vršana, te etno-muzeja “Ognjište” na Palama sa nekoliko ekspozitura širom Srpske.

Načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu opštine Predrag Jović rekao je da je opština Bijeljina u posljednjuih nekoliko godina postala prepoznatljiva po turizmu.

“Bijeljina mora iskoristiti priliku koja joj se pruža od eko-turizma, ugostiteljstva, šoping-tura, vjerskog turizma. Jedna od stvari na kojima treba poraditi, a što opština pokušava, jeste i organizovanje ovakvih sajmova radi dovođenja što više ljudi u ovu opštinu i upoznavanja sa njenim prirodnim bogatstvima i turističkim ponudama”, rekao je Jović.

Direktor Turističke organizacije Bijeljina Simo Laketić rekao je da je ova opština razvoj turizma započela “malim koracima”, te da je predstavljanje turističke ponude Semberije hrabrost u vrijeme globalne ekonomske krize.

On je izrazio nadu da će ova manifestacija postati tradicija i da će svake godine biti bolja organizacija.

Sajam u Bieljini otvoren je uz bogat kulturno-umjetnički program, a sutra se očekuje i bogata gastro-ponuda ugostiteljskih objekata iz Semberije i okruženja, te izložba pčelarskih proizvoda.

Izvor Agencije