BRČKO – Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić u petak je prisustvovao svečanom otvorenju kompanije za proizvodnju modularnih i montažnih, stambenih i nestambenih objekata “Liberty Group” d. o. o., koja se nalazi u industrijskoj zoni u Brčkom i koja će u prvoj fazi zaposliti oko 100 radnika.

Na svečanom otvorenju naglašeno je kako će po završetku kompletne hale biti zaposleno 1.000 radnika koji će raditi u tri smjene, a Milić je kazao da ovaj događaj nije važan samo za novootvorenu firmu, nego i za distrikt i njegove građane, saopšteno je iz Vlade Brčkog.

“U vremenu kad se borimo za svako postojeće radno mjesto, ovaj današnji događaj i najava 100, odnosno 1.000 zaposlenja jako su značajni za distrikt i građane. Važno je i istaknuti da se ovdje radi o proizvodnom pogonu koji će cjelokupni asortiman plasirati na strano tržište. To je na neki način i poruka da distrikt može biti pogodna destinacija za ulaganja. Očekujemo da će putem ‘Liberty Groupa’ i drugi investitori početi ulagati u ovu lokalnu zajednicu”, kazao je Milić.

Nakon finalizacije izgradnje kompletne kompanije planirani godišnji promet „Liberty Groupa“ bio bi do 500.000.000 evra i očekuje se da ovaj plan bude završen za dvije godine.

Sirovine će se uvoziti preko domaćih firmi, a izvoziti na tržište Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, a pokretač industrije i začetnik ideje „Liberty Group“ je Elvir Šehić i njegov partner Zahid Bijelić, stoji u saopštenju.