PODGORICA  – Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u Crnu Goru od početka godine do kraja jula iznosio je 419,8 miliona evra, dok su se istovremeno iz zemlje “odlila” 134 miliona evra, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, u julu je iznosila 285,8 miliona, što je 18,4 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

“Ukupan priliv stranih direktnih investicija pao je 6,3 odsto u odnosu na uporedni period, što je rezultat pada vlasničkih ulaganja”, navedeno je u Biltenu CBCG.

Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlilo 13,9 miliona, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 120,1 milion evra, prenosi portal CdM.

“Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 126,7 miliona evra, što čini 30,2 odsto ukupnog. Od toga je u nekretnine uloženo 51,6 miliona, a u preduzeća i banke 75,1 milion”, pokazuju podaci.