BEOGRAD – Srbija danas doživljava pozitivan zamah ekonomske stabilnosti i konsolidacije – ocena je Saveta stranih investitora (FIC) u predgovoru Bijele knjige za 2016. godinu (bela_knjiga), koji potpisuje predsednica Jana Mihajlova, regionalna direktorka kompanije „Nestle Adriatik”.

Rast srpske ekonomije u poslednje dve godine vidi se kao rezultat do sada uspešno sprovedenih reformi. Strani investitori posebno pozdravljaju obnavljanje makroekonomske stabilnosti, što je posledica i fiskalne konsolidacije, ali i regulatorna unapređenja kroz izmene tri zakona: o radu, stečaju i privatizaciji, reforme u oblasti nekretnina i izgradnje – naročito elektronsko izdavanje dozvola i unapređenje rada inspekcija.

U „Beloj knjizi” strani investitori od 2003. godine saopštavaju vladi, stručnoj i široj javnosti viđenje uslova poslovanja i investiranja u pojedinim oblastima, predlažu izmene propisa i prate njihovo sprovođenje.

Sudeći po sadržaju i ovogodišnjeg izdanja, koje je samo „Politici” bilo dostupno pre predstavljanja u beogradskom hotelu „Metropol”, među stranim kompanijama koje su investirale u Srbiji preovlađuje zadovoljstvo dvogodišnjim reformskim učinkom Vlade Srbije, što se pozitivno odrazilo i na njihovo poslovanje.

Tako je rast 130 kompanija članica Saveta povećao njihovo učešće na 21,7 odsto BDP Srbije u 2015, u poređenju sa 18 procenata u 2013. godini. Investicije članica Saveta su ove godine porasle za 5,2 milijarde evra i dostigle 28,7 milijardi, u poređenju sa 23,5 milijardi evra u 2015. godini. Članice FIC-a zapošljavaju više od 94.000 ljudi, a u ukupnom izvozu učestvuju sa 22 odsto.

Vladi se upućuje kompliment: „Savet uviđa i ceni odlučnost nove vlade da unapredi poslovnu klimu i nastavi reforme”. Ali i poručuju: „Očekivanja poslovne zajednice su mnogo veća. Da bi se zamajac rasta u Srbiji učinio održivim, očekujemo i smatramo neophodnim ubrzanje reformskog procesa.”

FIC, baš kao i Međunarodni monetarni fond i druga udruženja privatnog sektora, od vlade očekuje strukturne promene i privatizaciju državnih preduzeća, što bi značajno podiglo efikasnost, produktivnost i konkurentnost privrede. Savet predlaže da se što pre dovrši restrukturiranje ili zatvaranje neuspelih preduzeća. Vladi se preporučuje stvaranje nove industrije privlačenjem stranih investitora koji razmatraju da promene lokaciju svojih kapaciteta.

I u ovogodišnjoj „Beloj knjizi” vladi se savetuje da smanji birokratiju i reformiše javnu upravu. Uz napomenu da to ne podrazumeva samo otpuštanje zaposlenih u državi, već prevashodno podizanje kvaliteta usluga koje država pruža građanima i privredi. „U vreme kada je sve kompjuterizovano, vlada treba da poveća korišćenje e-platforme i obezbedi više transparentnosti, doslednosti i kvaliteta u svom radu. ”

 Očekuje se da će se i danas u najavljenom razgovoru najviših zvaničnika države i predstavnika Upravnog odbora Saveta stranih investitora čuti zahtevi za ,,unapređenje poreskog okvira” i sprovođenje poreskih propisa. Strani ulagači, kao što to čine i njihove kolege iz drugih udruženja, tražiće od države da spreči uvođenje novih neporeskih nameta i nagle izmene zakona koji bi povećali zahvatanja države.

Za strane i domaće investitore je važno predvidivo i stabilno poslovno okruženje, što podrazumeva javnost procesa vladinog odlučivanja. Oni ukazuju da makroekonomska i politička stabilnost, predvidiva poslovna klima, uključujući javnost donošenja odluka, Srbiji omogućava da ubrza ekonomski razvoj, privuče nove investitore i poveća konkurentnost zemlje.

Dve trećine članica FIC-a su ekspoziture kompanija iz Evropske unije. Zato je razumljivo što se zalaže za usaglašavanje srpskih zakona sa pravom EU. Savet stranih investitora je jedan od najvećih promotera ekonomske integracije Srbije u Evropsku uniju i pruža podršku na ovom putu.

Tokom dvodnevne posete Briselu početkom oktobra, predsednica Saveta stranih investitora Jana Mihajlova pozvala je evropske zvaničnike da pruže snažnu podršku Srbiji, ocenivši da je sa otvaranjem pristupnih pregovora sada pravo vreme za to. Savet je sa ovom, trećom godišnjom zvaničnom posetom Briselu, nastavio proces aktivne podrške pristupnim pregovorima, potvrđujući svoju ulogu pouzdanog partnera i Vladi Srbije i Evropskoj uniji.

Najveći i najmanji napredak

Stav je Saveta stranih investitora da je u periodu između oktobra 2015. i oktobra 2016. najveći napredak ostvaren u veoma bitnoj oblasti nekretnina i izgradnje i četiri oblasti opšteg pravnog okvira – zaštiti konkurencije i potrošača, državnoj pomoći i notarima, kao i u sektorima telekomunikacija, nafte i gasa i privatnog obezbeđenja.

U istom periodu, najmanje napretka je ostvareno u podjednako važnim oblastima: poreza i radnog prava, tri oblasti opšteg pravnog okvira – propisima o deviznom poslovanju, stečaju i uzbunjivačima, kao i u sektorima hrane i poljoprivrede, osiguranja i sredstava za održavanje higijene i kozmetici.

Rad na određeno – 36 meseci?

Nakon značajnog pomaka koje je donelo usvajanje Zakona o radu u julu 2014. godine, u protekle dve godine reforme su zastale, stav je Saveta stranih investitora. Shvataju „osetljivost teme”, ali smatraju da Srbija treba da nastavi reformu tržišta rada, kako bi podstakla novo zapošljavanje i povećala konkurentnost na svetskom tržištu.

Strani poslodavci i ove godine „primećuju” da još nije doneta izmena Zakona o radu koja bi produžila limit trajanja ugovora o radu na određeno vreme, sa sadašnjih 24, na 36 meseci. Očekuje se da se izmenom ovog zakona propiše da je naknada zarade za vreme odsustva sa rada jednaka iznosu osnovne zarade uvećane po osnovu minulog rada.

Ključna poboljšanja su: usvajanje novog zakona o privremenom radu u inostranstvu, koji je pojednostavio i ubrzao administrativne procedure i pokušao da napravi ravnotežu između potreba svetskog tržišta rada i zaštite domaćih radnika na privremenom radu. Kao ključno poboljšanje se smatra i osnivanje radne grupe za pripremu nacrta zakona o iznajmljivanju radne snage.

Još nije regulisano iznajmljivanje radne snage i smanjenje administrativnih prepreka za zapošljavanje stranaca.

Vučić: Prošle dve najteže godine

U prvih osam meseci ove godine vrednost stranih investicija u Srbiji dostigla je 1,25 milijardi evra, što je za oko 8,5 odsto više nego u istom periodu prošle, a na kraju 2016. biće oko 1,9 milijardi evra, izjavio je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

On je na predstavljanju 14. „Bele knjige” kazao da vlada nije zadovoljna ovogodišnjim iznosom stranih ulaganja, iako će sa postignutim Srbija biti apsolutni šampion među državama u regionu zapadnog Balkana.

– Ovogodišnji iznos stranih ulaganja od oko 1,9 milijardi evra biće dostignut iako nismo imali nijednu veliku prodaju nekog preduzeća, poput „Telekoma” ili aerodroma – kazao je Vučić.

Vlada je otvorena za razgovore sa investitorima, rekao je, uveren da će Srbija narednih godina ubrzati privredni rast, sa godišnjom stopom koja će biti tri puta viša od proseka u Evropi.

Treba još nešto ispraviti, ukazao je Vučić, kako bi jednako važili zakoni za sve, kako bi inspekcije jednako primenjivale propise, kako bi se poreski organi na isti način ponašali bez obzira o kojoj se opštini radi.

Premijer je siguran je da ćemo program s MMF naredne godine završiti uspešno, budući da smo prošli dve najteže godine, a da sada dolazi samo ono što je bolje.

Premijer se pohvalio da je i ove godine bio bolji prognozer privrednog rasta zemlje nego MMF i Svetska banka.

Bruto domaći proizvod Srbije će u 2016. biti veći za oko 2,8 odsto nego u prethodnoj godini, kada je ostvaren rast od 0,8 procenata. Rast je bio zasnovan na investicijama i izvozu.

Veruje da će posle povećanja minimalne zarade i plata u javnom sektoru, privatna potrošnja biti treći oslonac za još veći rast u 2017.

Za sledeću godinu očekuje rast od oko 3,5 odsto. Visina javnog duga u 2016. neće preći 73,5 odsto vrednosti BDP, u 2017. oko 71 odsto, a u 2018. ispod 70 procenata vrednosti svega stvorenog.

– Samo rast BDP između tri i četiri odsto u narednim godinama biće potvrda uspešnosti vlade – kazao je premijer, najavljujući da će „pet zlatnih godina” ljudi početi da osećaju.

Vučić je naglasio da se moraju nastaviti i ubrzati reforme u javnim preduzećima i najavio da će u sledećoj godini biti rešeni problemi preduzeća hemijskog kompleksa, koja su dostigla 620 miliona dolara, što je mnogo i za celu državu.

– Živ se pojedem kada vidim da kažu treba nam gas po ceni od 220 evra hiljadu kubnih metara da bismo mogli da poslujemo profitabilno – rekao je Vučić novinarima. – A onda im obezbedite gas za 195 evra za hiljadu kubika i kažete izračunajte koliki vam je profit tada. A oni onda kažu da će njihov gubitak da bude 15 miliona evra. I to tek kad ih pritisnete i insistirate na tome, a pre toga stalno dobijate lažne izveštaje.

Pregovara se sa Rusima, kaže, da se nešto uradi za spas tih preduzeća, a do kraja godine sigurno slede smene rukovodstva u ovim preduzećima, uključujući i RTB „Bor”.

U Savetu stranih investitora vlada ima iskrenog savetnika, istakao je premijer. Do kraja godine računa na sporazum sa „Naledom”, Američkom komorom i sindikatima o osnivanju nacionalnog savet za zaštitu konkurencije i podizanju konkurentnosti cele privrede.

Prema rečima predsednice Saveta stranih investitora Jane Mihajlove, između dva izdanja „Bele knjige”, Vlada Srbije uspela je da sprovede fiskalnu konsolidaciju i omogući dobre ekonomske parametre koji daju osnov za visoka očekivanja za budućnost.

Ona je rekla da Savet veruje da je za novu vladu ključno da još više ubrza strukturne reforme, smanji birokratiju i poboljša sprovođenje zakona.

U „Beloj knjizi” strani investitori od 2003. godine saopštavaju vladi, stručnoj i široj javnosti viđenje uslova poslovanja i investiranja u pojedinim oblastima, predlažu izmene propisa i prate njihovo sprovođenje.

Mihajlova je istakla da je između dva izdanja najveći napredak ostvaren u oblastima nekretnina i gradnje i u četiri oblasti opšteg pravnog okvira, kao što su zaštita konkurencije i potrošača, državna pomoć i javno beležništvo, kao i u sektorima telekomunikacija, nafte i gasa i privatnog osiguranja.

Najmanji napredak, uočen je u oblastima poreza i radno-pravnih propisa, kao i u oblasti zakona koji se odnose na devizno poslovanje, stečaj i zaštitu uzbunjivača, ali i u sektorima hrane i poljoprivrede, osiguranja i sredstava za održavanje higijene u domaćinstvu i kozmetike.

Upitana da li je zadovoljna napretkom koji je konstatovan u „Beloj knjizi”, u kojoj je posebno pohvaljena oblast nekretnina i izdavanja građevinskih dozvola, Zorana Mihajlović, ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture, rekla je da je nemoguće biti nezadovoljan kad je Srbija među prvih 10 zemalja u svetu po reformama poslovnog ambijenta. (Izvor: Politika.rs/Agencije)