BANJALUKA – U Republici Srpskoj se u naredne tri godine može očekivati prvih pet do sedam poslovnih zona, koje će biti pripremljene za investicijsku fazu, procijenila je Mateja Dermastja, predsjednik konsultantske kuće “Anteja ECG” iz Ljubljane, koja je radila na projektu “Razvoj poslovnih zona u RS”.

Dermastja je u Banjaluci rekla da su rezultati projekta “Razvoj poslovnih zona u RS” okvirni i da predstavljaju usmjerenja na području politike i programa razvoja poslovnih zona.

“Najbolje je slijediti pozitivnu konkurenciju između potencijalnih lokacija za poslovne zone i pripremati tendere kojima će sve opštine moći da konkurišu sa potencijalnim lokacijama za sredstva koja će biti određena za tu namjenu, te predstaviti projekte”, navela je Dermastja.

On je dodala da bi se zahvaljajući tim projektima u naredne dvije do tri godine mogla prikazati iskustva i na osnovu njih razvijati poslovne zone, jer je, prema njenom mišljenju, u RS puno otvorenih pitanja.

Prema njenim riječima, na osnovu iskustava stečenih u opštinama Trebinje i Novi Grad, može se zaključiti da bi se u RS mogle razviti manje poslovne zone, koje bi najveći uticaj imale na umrežavanje i razvoj malih i srednjih preduzeća.

Pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva RS Milan Cvijić rekao je da će do 15. oktobra biti završeno mapiranje poslovnih zona u RS, odnosno sakupljanje potreba, planova i mogućnosti lokalnih zajednica na terenu.

“Od 117 inicijativa opština u RS, prema kojima smo uradili mapiranje, selekcijom smo dabrali 54 lokacije u 39 opština i iz toga će biti izabrane i perspektivne lokacije za poslovne zone”, pojasnio je Cvijić.

On je istakao da nema jedinstvenog recepta za razvoj poslovnih zona, već da od lokacije do lokacije treba napraviti studiju izvodljivosti.

“Iskustva zemalja u regionu su različita. Imamo Hrvatsku koja je razvila 400 zona od kojih je sada 300 van funcije”, naglasio je Cvijić.

Projekat “Razvoj poslovnih zona u RS” finansira Svjetska banka.

Izvor Agencije