BANJALUKA – Banjalučko preduzeće “Skyline” spremno je da pokrene proizvodnju HTZ opreme i rukavica u fabrici “Ribničanka” iz Ribnika, čime će biti obezbijeđen posao za 25 radnika.

Proizvodnja u nekadašnjoj fabrici tekstilne industrije iz Ribnika, koja ne radi posljednjih pet godina, biće pokrenuta za petnaestak dana.

"U fabrici posljednja dva mjeseca traje prekvalifikacija radnika koji su ranije radili u tekstilnoj industriji. Proces njihove obuke je u završnoj fazi i mislim da smo sada u potpunosti spremni za veliki ulazak na domaće, ali i na strano tržište", rekao je Zoran Banjac, vlasnik firme "Skyline".

On je istakao da će proizvodnja u ovoj fabrici na početku biti bazirana isključivo na domaće tržište. To im je omogućilo sklapanje ugovora sa nekoliko domaćih komunalnih preduzeća, a u završnoj fazi je dogovaranje proizvodnje za "Elektrobosnu" iz Jajca i "Šume RS".

"Za BiH je veoma važno da u njoj počne kupovanje naših, domaćih proizvoda, jer mi sasvim sigurno možemo da ponudimo odličan kvalitet i povoljnu cijenu", istakao je Banjac.

Osim značajnih ugovora sa domaćim preduzećima, u "Skylineu" kažu da će u Ribniku obavljati i lon poslove za italijanske firme "Sixmar" i "Efege".

Iz banjalučke firme najavljuju da bi, ukoliko fabrika bude nastavila poslovati prema planu, u avgustu trebalo da zaposle još 20 radnika. Prosječne plate radnika iznosiće između 350 i 450 KM.

Banjac je naglasio da do pokretanja posla u "Ribničanki" sigurno ne bi došlo da nije bilo odlične saradnje s lokalnom zajednicom i načelnikom opštine Neđom Stojakovićem, uz čiju pomoć su lako riješene mnogobrojne administrativne barijere.

Preduzeće "Skyline" potpisalo je trogodišnji ugovor o zakupu "Ribničanke", uz uslov da izmiri ranija dugovanja za električnu energiju ove fabrike.

Izvor Nezavisne novine