BANJALUKA – Građani RS će u toku ove godine moći podići kredite za kupovinu najmanje 300 vozila FIAT punto i 500 traktora IMT iz Srbije po subvencionisanim cijenama, predviđeno je Sporazumom o privrednoj saradnji dvije vlade.

U krugovima bliskim Vladi RS saznajemo da Srbija, prema sporazumu koji je potpisan u ponedjeljak u Beogradu, u RS 2010. godine treba da isporuči još 1.500 traktora, dok će kontingent automobila iz Kragujevca za iduću godinu biti utvrđen naknadno, u zavisnosti od potražnje.

Kreditiranje punta i traktora po povoljnim uslovima realizovaće se, kako se navodi, preko Komercijalne banke Banjaluka i ostalih banaka iz RS. Srđan Šuput, direktor banjalučke Komercijalne banke, kazao je da je ta banka siguran učesnik aranžmana dvije vlade s obzirom na to da je njihov vlasnik istoimena državna banka iz Srbije.

"Sada se može očekivati da Vlada RS utvrdi sredstva za subvencije i u narednom periodu pozove banke iz RS na potpisivanje ugovora kako bi krenula realizacija potpisanog sporazuma", rekao je Šuput.

Građani RS će prema tom sporazumu moći kupiti kragujevački punto po cijeni od 5.999 evra sa PDV-om. Pri tome će subvenciju od 1.000 evra plaćati Vlada RS, dok će subvenciju troškova transporta, osiguranja i garancija od 613 evra snositi Vlada Srbije. Punto, čija isporuka počinje od 1. septembra, moći će se kupiti na kredit sa subvencioniranom kamatom od 4,5 odsto i rokom otplate od sedam godina.

Distributer punta iz Kragujevca na prostoru RS biće određen naknadno. U banjalučkoj firmi "Samax", zastupniku "Zastave" za BiH, kažu da iduće sedmice u Banjaluku stiže delegacija italijanskog FIAT-a i da bi tada moglo biti poznato preko čije će se prodajne mreže distribuisati i servisirati kragujevački punto s obzirom na to da i italijanska kompanija ima dilersku mrežu u BiH.

"Mi smo za taj posao već aplicirali prema preduzeću ‘Zastava auto’ iz Kragujevca i Vladi RS", kazao je Saša Čudić, direktor "Samaxa".

Traktori IMT biće prodavani u RS uz popust od 2.000 evra i to na kredit, takođe sa sedam godina otplate i subvencioniranom kamatom od 4,5 odsto, pri čemu subvenciju od 2.000 evra podjednako plaćaju dvije vlade.

Sporazumom je, takođe, predviđeno da Srbija obezbijedi kredite svojim građanima za kupovinu namještaja i za turističke aranžmane za posjetu RS. Drvoprerađivači u RS imaju velika očekivanja od sporazuma dvije vlade. Ističu da je Srbija jedan od najvećih spoljnotrgovinskih partnera RS te da smo prošle godine "preko Drine" izvezli drvnih sortimenata u vrijednosti od 283 miliona KM, što je 2,4 puta više od vrijednosti uvoza.

"Ovo je priličan izvozni podsticaj, jer je tržište Srbije izuzetno značajno. Tamo su se već pozicionirali proizvodi naših firmi poput ‘Nove forme’ i ‘McMilana’, dok se ovim vrata otvaraju za ‘Novu DI Vrbas’ i ‘Novu DIPO’", kazao je Lazo Šinik, sekretar Udruženja prerade drveta u RS.

Izvor Nezavisne novine