SARAJEVO – Kompanija “Adrijatik metals” uložila je u rudnik u Varešu više od 100 miliona dolara, a zahvaljujući uspješnoj saradnji s Vladom Federacije BiH /FBiH/ u narednih 18 mjeseci planirana su ulaganja od 250 miliona dolara za dovršetak modernizacije rudnika, izjavio je danas u Sarajevu šef korporativnih poslova ove kompanije Dominik Roberts tokom susreta sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem.

Novalić je rekao da federalna Vlada podržava projekat ove kompanije, koji uz sve pozitivne ekonomske efekte, nudi i novu perspektivu ne samo za građane Vareša, već i cijelog Zeničko-dobojskog kantona i FBiH, saopšteno je iz Vlade FBiH.

On je naglasio da je putem transfera nižim nivoima vlasti već dat značajni doprinos za razvoj ove regije, ali da će Vlada i dalje pružati podršku realizaciji ovog projekta, a posebno na ubrzanju rješavanja administrativnih procedura koje su u nadležnosti lokalnih zajednica, te infrastrukturnih pitanja.

Ulaganja “Adrijatik metals” predstavljaju najveću direktnu stranu investiciju u metalsku industriju BiH do sada.

Predstavnici ove kompanije istakli su značajnu podršku i uspješnu saradnju s Vladom FBiH za dobijanje dozvola i pokretanja proizvodnje u novom rudniku, te istakli da će ona biti značajna i u privlačenju drugih investitora.

Navedeno je da je u prosjeku potrebno 16 godina za dobijanje dozvola i pokretanje proizvodnje u novom rudniku, a da bi “Adrijatik metals” ovaj cilj trebao da ispuni za četiri godine.

Današnjem sastanku su prisustvovali i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoja /EBRD/, koja je značajni partner u ovom ulaganju. (Srna)