LJUBLJANA  – Prvi dan primjene pooštrenih protuepidemijskih mjera u Sloveniji u srijedu protiče uz ponešto negodovanja nevakcinisanih, no bez incidenata, a najviše nazadovoljstva je među vozačima koji bez kovid potvrde ne mogu natočiti gorivo u svoje vozilo.

Većina distributera, među njima i ljubljanski “Petrola”, s najvećim brojem pumpi i skoro 60-postotnim tržišnim udjelom u trgovini naftnih derivata, rigorozno primjenjuju pravila o PCT uslovu (preboljeli, vakcinisani, testirani), koja je vlada donijela u subotu, što znači da pumpu za punjenje goriva aktiviraju tek kad vozač dokumentima dokaže da je prebolio kovid-19, da je vakcinisan ili ima negativan test ne stariji od 48 sati.

Kako prenose slovenski mediji, na pumpama je zbog takvog postupka dan pred uvođenje novih mjera promet bio veći, no radnici na pumpama kažu da nije bilo zastoja i da nije tačno kako je bilo dosta onih koji su gorivo točili u kanistere, kako bi se osigurali dok restrikcije traju.

Vlada je na sam dan primjene novih pravila od obveznog PCT uslova izuzela vozače u međunarodnom transportu, pa oni do goriva i dalje mogu točiti bez većih ograničenja, osim što trebaju kod plaćanja u unutrašnjosti benzinskog servisa nositi masku.
Pravilo o obveznom PCT uslovu, uz rijetke izuzetke, za niz djelatnosti i privrednih aktivnosti, kako za zaposlene tako i za korisnike usluga, vlada Janeza Janše donijela je zbog pogoršane epidemiološke situacije, a ne isključuje da će se uvesti i dodatne restrikcije ako se broj vakcinisanih brzo ne poveća, a broj novozaraženih i hospitalizovanih nastavi rasti dosadašnjim tempom. (Hina)