BEOGRAD  – Izvršni odbor Narodne banke Srbije /NBS/ usvojio je propise kojima dužnicima banaka i davalaca finansijskog lizinga omogućava da u uslovima virusa korona na još dva mjeseca odgode obaveze po osnovu kredita, kreditnih proizvoda i lizinga.
Dužnicima je omogućen još jedan zastoj u otplati obaveza prema bankama/davaocima finansijskog lizinga koje dospijevaju od 1. avgusta zaključno sa 30. septembrom, kao i zastoj u otplati obaveza koje su dospjele u julu, a dužnik ih nije izmirio, saopšteno je iz NBS-a.

Guverner NBS-a Jorgovanka Tabaković izjavila je da je NBS na prvi udar pandemije reagovala efikasno i odlučno, omogućivši građanima i privredi zastoj u otplati obaveza prema bankama i davaocima finansijskog lizinga na period od tri mjeseca.

“O značaju i pravovremenosti ovakve odluke, govori činjenica da je više od 90 odsto dužnika koristilo ovu mogućnost”, istakla je Tabakovićeva.

Ona je istakala da je, s obzirom na to da vanredna zdravstvena situacija i dalje traje, NBS donijela odluku o pružanju mogućnosti “dodatnog predaha građanima i privredi u otplati obaveza ispunjavajući time i zakonom definisani cilj očuvanja stabilnosti finansijskog sistema”.

Moratorijum se primjenjuje na obaveze po osnovu kredita i kreditnih proizvoda banke /poput minusa i kreditnih kartica/, kao i drugih proizvoda banke /poput obaveza po osnovu instrumenata zaštite od kamatnog rizika koji su povezani sa kreditima i/ili kreditnim proizvodima, bankarskih garancija/. (Srna)