BANJALUKA – Oko 200 radnika Fabrike alatnih mašina (FAM) “Jelšingrad” Banjaluka stupiće u srijedu, 27. maja, u 7.00 časova, u generalni štrajk zbog neisplaćenih plata, najavio je predsjednik štrajkačkog odbora Mirko Karalić.

“Generalni štrajk će trajati sve do ispunjenja svih zahtjeva, a to su isplate zaostalih plata iz prošle i ove godine”, rekao je Karalić, ističući da će radnici u slučaju nerješavanja njihovih osnovnih zahtjeva u toku ove sedmice krenuti u radikalnije poteze koji podrazumijevaju i štrajk glađu.

Karalić je rekao da su radnici zatražili i sazivanje sjednice Nadzornog odbora preduzeća na kojoj bi trebalo da bude razmotrena mogućnost smjene direktora Tomislava Vujinovića, “zbog katastrofalne situacije u preduzeću”.

“Situacija je više nego katastrofalna, plate radnicima se uopšte ne naziru, a čak više nema ni posla”, zaključio je Karalić, podsjetivši da su radnici ovog preduzeća od 2. marta imali tri štrajka upozorenja čije zahtjeve rukovodstvo preduzeća nije ozbiljno svatilo.

Sindikalni odbor FAM “Jelšingrad” Banjaluka donio je odluku o stupanju radnika u generalni štrajk 19. maja, kada je i održan jednočasovni štrajk upozorenja.

Predsjednik Sindikalne organizacije ovog preduzeća Čedo Tomić rekao je ranije da su radnici “Jelšingrada” zadnji put dobili pola plate za septembar prošle godine, te da im se od 2001. godine do danas, po osnovu 50 neisplaćenih plata, ukupno duguje oko pet miliona KM.

Tomić je rekao da je Vlada RS upoznata sa situacijom u “Jelšingradu” i da su radnici u prethodna dva štrajka upozorenja odustali od generalnog štrajka, nadajući se da će biti pronađeno adekvatno rješenje za to preduzeće.

On je naglasio da radnici nisu za stečaj preduzeća, već za neka druga rješenja, podsjetivši da je u proteklom periodu bio raspisan tender za privatizaciju preduzeća na koji se niko nije javio.

“Bilo je zainteresovanih firmi iz Italije, ali s obzirom na situaciju nisu htjeli da prikupe dokumentaciju i uđu u privatizaciju preduzeća čiji je većinski vlasnik Vlada RS sa 61 odsto državnog kapitala, dok su ostali sitni akcionari, Fond za restituciju i Fond PIO RS”, naveo je Tomić.

On je podsjetio da je prije rata u ovom preduzeću bilo oko 2.200 zaposlenih, dok je u toku rata oko 1.000 radnika drugih nacionalnosti iz različitih okolnosti napustilo ovo područje, tako da danas od 430 radnika, koliko ih ima na evidenciji, na posao dolazi oko 220.

Izvor Agencije