ZVORNIK – Predsjednik Sindikalne organizacije u Javnoj ustanovi “Rekreativno sportski centar” u Zvorniku Goran Božić najavio je danas da će radnici u četvrtak, 30. aprila, stupiti u generalni štrajk ukoliko im do tada ne budu isplaćene tri plate i za dio radnika troškovi prevoza za pet mjeseci.

“Zbog teške materijalne situacije radnika koja je nastala nestručnim vođenjem preduzeća, dovedeni smo u situaciju da obustavom rada tražimo naša prava. Ukoliko ne budu ispunjeni naši zahtjevi, tražićemo smjenu direktora Nikolića zbog nepoštovanja prava radnika”, rekao je Božić.

Božić je rekao da je direktor “Rekreativno sportskog centra” Milenko Nikolić smanjio stepen stručne spreme radnicima zbog čega su se oni žalili inspektoru rada koji je direktoru naložio da primjeni važeći Zakon i Kolektivni ugovor.

“Pošto on /Nikolić/ nije postupio po rješenju, mi smo se žalili ministru koji je rješenjem naredio da se primjeni rješenje inspektora rada, što on (Nikolić) takođe nije uradio”, rekao je Božić.

Nikolić je poručio radnicima da ispunjenje njihovih zahtjeva zavisi od naplate potraživanja ove ustanove.

Navodeći da radnici opravdano traže svoje plate, Nikolić je rekao da i preduzeće ima potraživanja od 80.000 KM, koja ne može da naplati.

“Prije dva dana isplaćena je januarska plata koja je manja zbog manje radnih dana, a kako je došlo do promjene strukture iz javnog preduzeća u javnu ustanovu, mi smo morali da uskladimo sva akta, uključujući i koeficijente, odnosno plate. Što se tiče smanjenja stepena stručne spreme, kod nas postoji sistematizacija radnih mjesta i plaćaju se radna mjesta, a ne stručna sprema”, istakao je Nikolić.

On je dodao i da je dao nalog da se isplati prevoz za decembar i januar, pojasnivši da su radnicima koji su koristili mjesečne karte one redovno obezbjeđivane, ali da nije bilo novca za radnike koji putuju, a nisu korisnici autobuskog prevoza.

Izvor Agencije