ŽEPA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je danas Fabriku zdrave hrane u Žepi, čiji je vlasnik Enver Štitkovac.

Dodik je izjavio da je Vlada izdvojila 2,5 miliona KM kreditnih sredstava pod povoljnim uslovima za izgradnju Fabrike zdrave hrane i dodao da je ukupna vrijednost investicije šest miliona KM.

“Ovo je primjer kako se ulaže i gradi. `Žepa inženjering` aplicirala je kvalitetnim projektom kod Investiciono-razvojne banke RS i dobila je tražena sredstva. Sretni smo što se danas nalazimo na ovom mjestu i što puštamo u rad jednu ovakvu fabriku”, rekao je Dodik u Žepi.

On je dodao da će Vlada nastaviti pomagati svima koji budu željeli da rade i ulažu, te naglasio da će posebno pomagati Štitkovca “koji ličnim zalaganjem čini da prostor, gdje živi povratnička populacija, bude prihvatljiv za život ljudi koji se vraćaju, kao i da povratak bude brži”.

“Imali smo primjer da je Štitkovac ulaganjem vlastitih sredstava asfaltirao put Žepa – Rogatica, a mi ćemo pomoći da bude asfaltiran put od Srebrenice do Žepe koji će spajanjem sa Rogaticom biti najkraća komunikacija od Srebrenice prema unutrašnjosti BiH”, istakao je Dodik.

Enver Štitkovac rekao je da će u ovoj fabrici biti zaposleno od 25 do 35 radnika i da će se baviti proizvodnjom bilja, ljekobilja, voća, povrća, čajeva, mliječnih proizvoda, mesa i ostalog.

Štitkovac je naveo da su kapaciteti Fabrike veliki i da je u 24 časa moguće osušiti devet tona šljive, kao i da preradi dovoljne količine ljekobilja, čajeva i istakao da će se raditi i na izradi najkvalitetnijih ulja.

Prema njegovim riječuma, u ovoj fabrici biće prerađivani voda, sokovi, ljekovito bilje, čajevi, a njena vrata biće otvorena za sve kooperante odakle god da dolaze.

On kaže da je tržište već obezbijeđeno i da je riječ o Njemačkoj, čiji su stručnjaci analizirali vodu i zemljište sa ovih prostora i utvrdili da je ovo zdravo područje.

“U pogone je uloženo šest miliona KM i bez pomoći Vlade RS i Investiciono-razvojne banke ne bismo uspjeli, koja nas je kreditirala sa 2,5 KM uz grejs period od dvije godine”, istakao je Štitkovac.

Izvor Agencije