NJUJORK – Stopa rasta prodaje automobila u SAD iznosiće 3,3 posto u septembru u odnosu na prethodni mjesec, zahvaljujući snažnoj tražnji potrošača, procijenile su konsultantsko-analitičke kompanije aktivne u auto industriji ”J.D. Pauer” i LMC Otomotiv.

Procjenjuje se da će sezonski prilagođena godišnja podaja u septembru iznositi 15,7 miliona vozila naspram 15,2 miliona u avgustu, što je ipak manje u odnosu na 17,3 miliona jedinica godinu dana ranije, saopštile su te konsultantske kuće, prenosi Rojters.

Američka prodaja automobila se oporavila otkako je u aprilu dotakla dno pod uticajem pandemije korona virusa, pri čemu veliki proizvođači povećavaju proizvodnju i pojačavaju oskudne zalihe u prodajnim salonima.

Ipak, porast slučajeva Kovida-19 u državama SAD-a podigao je stepen neizvjesnosti u pogledu brzog ekonomskog oporavka.

„Mjere zaključavanja sada su prilično ublažene u mnogim dijelovima svijeta, ali rizik od ponovnog uvođenja restriktivnijih i sveobuhvatnijih mjera sigurno se ne može isključiti“, rekao je Džef Šuster, predsjednik za američko poslovanje i globalne automobilske prognoze u LMC Otomotivu.