SARAJEVO  – Udruženje turističkih privrednika u BiH pozvalo je srpske turiste da provedu godišnji odmor u Bosni i Hercegovini, navodeći da pored Sarajeva ima mnogo destinacija koje su nepravedno zapostavljene, a vrijedi ih doživeti.

Udruženje u saopštenju poručuje da se na taj način podržava regionalni turizam i da obe zemlje mogu jedna drugoj da pomognu u trenutku kada je sektor turizma posebno pogođen pandemijom virusa korona.

Oni podsećaju da Sarajevo, kao glavni grad BiH, sve više privlači pažnju turista i poslovnih ljudi iz cijelog svijeta i predstavlja jezgro multietičnosti i “mozaik tri religije” u samom srcu Evrope.

“Posjetiti ovaj grad znači osjetiti lepotu Istoka i Zapada u isto vrijeme na istom mjestu. Ne treba zaboraviti i olimpijske planine – Jahorinu, Igman, Trebević, Blejašnicu i Vlašić koje su udaljene 30 minuta od centra Sarajeva”, kažu u Udruženju turističkih privrednika.

Preporučuju da se pored Baščaršije obiđe i Vrelo Bosne, Mostar, Blagaj – Tekija, Travnik, Banjaluka-Kastel, Međugorje, Prokoško jezero, Plivska jezera, Nacionalni park Sutjeska, Nacionalni park Kozara, Kravice, Una…