BEOGRAD – Ministar ekonomskog razvoja Italije Klaudio Skajola, ministar rudarstva i energetike Srbije Petar Škundrić i ministar industrije, energetike i rudarstva RS Slobodan Puhalac potpisali su u Beogradu zajedničku izjavu o korištenju hidropotencijala na srednjem toku rijeke Drine.

Škundrić i Puhalac potpisali su i sporazum kojim se regulišu međusobna prava i obaveze između Srbije i RS vezano za izgradnju novih elektroenergetskih objekata na srednjem toku Drine.

Strateški partneri u oblasti proizvodnje električne energije iz Srbije, Italije i RS, koji će realizovati ove projekte su Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije, preduzeće “Seci Energia” i Elektroprivreda RS.

Italijanski ministar Klaudio Skajola istakao je da će izgradnja hidroelektrana na srednjem toku Drine načiniti od te rijeke važan resurs hidroenergije za Srbiju, RS i Italiju.

On je istakao da će hidrocentrale koje će biti izgrađene imati potencijal do 400 megavata.

Skajola je naveo da će realizacijom ovog projekta doći do povezivanja Srbije preko Crne Gore sa Italijom u zajedničku energetsku mrežu, što, kako je istakao, znači da će Srbija i prije zvaničnog pristupa EU imati pristup evropskoj energetskoj zajednici i izrazio nadu da će Italija postati energetska osa u Mediteranu.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Petar Škundrić rekao je da su Srbija i RS potpisanim sporazumom o zajedničkoj eksploataciji toka srednje Drine definisani kao ravnopravni partneri.

“Današnjim činom stvoreni su uslovi da RS, Srbija i Italija zajedno pristupe studijskim analizama i procjenama isplativosti iskorištenja potencijala srednje Drine”, rekao je Škundrić na konferenciji za novinare poslije potpisivanja sporazuma u Vladi Srbije.

Škundrić je rekao da je riječ o kapacitetu između 380 i 400 megavata instalisane snage koja znači 1.500 gigavata električne energije godišnje.

Puhalac je rekao da je energetika šansa RS, ali i prilika zadržavanja suvereniteta nad prirodnim resursima i koncesionom pravu.

“Živimo u složenoj zajednici u BiH, ali nam je otvoren put da kroz velike partnere Italiju i Srbiju efektuiramo ono što je vrlo bitno, a ne koči razvoj i drugih subjekata u BiH”, rekao je Puhalac.

Puhalac je naveo da će uskoro uslijediti izrada studije ekonomske opravdanosti i objasnio da će nadležni organi biti ministarstva energetike iz Srbije i RS, a nosioci aktivnosti dvije elektrodistribucije.

U Vladi Srbije danas je potpisan i značajan protokol između dva preduzeća EPS i Seći energije u vezi sa realizacijom projekta izgradnje hidroelektrana na rijeci Ibar.

Biće formirano zajedničko preduzeće čiji će zadatak biti da izrade i realizuju projekte. 

Izvor Agencije