BANJALUKA – Na Banjalučkoj berzi u septembru je ostvaren promet veći od 13 miliona maraka, što je duplo više u odnosu na avgust. Ovo pokazuje da je povećano interesovanje investitora za akcije preduzeća čiji finansijski pokazatelji govore da se kriza nije značajnije odrazila na njihovo poslovanje.

Kazao je ovo pomoćnik direktora Banjalučke berze Darko Lakić. On je istakao da su u prometu i cijenama na tržištu kapitala zabilježeni pozitivni trendovi. Preliminarni podaci Banjalučke berze pokazuju da je u redovnom trgovanju akcijama u septembru ostvareno oko četiri miliona maraka, što je za 35 odsto više nego mjesec ranije.

– Redovan promet obveznicama iznosi 3,3 miliona maraka, što je za 63 odsto više nego u prethodnom mjesecu. Od akcija, najveći promet u septembru imale su akcije "Telekoma Srpske", 1.330.000 maraka, pri čemu je cijena akcija ovog preduzeća na kraju mjeseca iznosila 1,51 marku, odnosno za 16 odsto više nego na kraju prošlog mjeseca – istakao je Lakić. Kada su u pitanju obveznice, dodao je, najveći promet i dalje imaju obveznice RS emitovane po osnovu izmirenja ratne štete.

– Veće je interesovanje i za obveznice RS, što se može objasniti prinosom koji se ostvaruje kroz kupovinu obveznica, kao i mogućnošću da preduzeća koja imaju reprogramirane poreske obaveze putem obveznica plate te obaveze. Uticaj na mjesečni promet od preko 13 miliona maraka imalo je i to što je u septembru završena javna ponuda obveznica opštine Šamac – naglasio je Lakić.

Direktor "Advantis brokera" Branko Kecman kaže da prvi znaci oporavka najvećih svjetskih ekonomija ulivaju nadu da će relativno brzo doći do oporavka domaćih izvozno orijentisanih kompanija, što će pozitivno uticati i na cijelu privredu.

– To bi trebalo da rezultuje boljim finansijskim izvještajima pojedinih kompanija sa Banjalučke berze – istakao je Kecman.

Direktor "Bobar brokera" i član Upravnog odbora Banjalučke berze Mladenka Petković kaže da je trenutno stanje na tržištu kapitala RS bolje nego u prethodnom periodu.

– Značajan pomak napravila je Vlada RS donošenjem Uredbe o izmirenju poreskih obaveza putem obveznica RS. Tim činom povećala se likvidnost tog instrumenta, a samim tim i interesovanje investitora za naše tržište – istakla je Petkovićeva i dodala da trenutno najveće interesovanje vlada za akcije "Telekoma Srpske", jer se očekuje odluka o podjeli kvartalne dividende.

Prognoze

Mladenka Petković kaže da je jako teško davati prognoze za sljedeći period, ali dodaje da je jasno da se moraju uvesti novi proizvodi na tržište kapitala, te stvoriti pretpostavke za efikasniju alokaciju kapitala na tržištima u regionu.

Izvor Glas Srpske