BANJALUKA  – Revidirani projektovani iznos neto naplate prihoda od indirektnih poreza za ovu godinu iznosi 6,257 milijardi KM ili za 284 miliona KM manje nego u prošloj godini, navedeno je u biltenu Odjeljenja za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH.

Revidirane projekcije prihoda izrađene su na osnovu revidiranih projekcija makroekonomskih pokazatelja.

Posmatrano prema vrstama prihoda od indirektnih poreza za ovu godinu, očekuje se naplata prihoda od PDV-a od 3,8 milijardi KM ili manje za 4,3 odsto od naplate u prošloj godini.

Projekcija je urađena na osnovu podataka o naplati prihoda za prva četiri mjeseca, projektovanih negativnih efekata krize uzrokovane pandemijom virusa korona i projekcija kretanja potrošnje, uvoza i izvoza u ovoj godini.

Projektovani iznos ukupnih prihoda od akciza u ovoj godini iznosi gotovo 1,5 milijardi KM, ili manje za 2,6 odsto nego u prošloj godini.

Kod carina, projektovani iznos prihoda za ovu godinu iznosi 270 miliona KM ili devet odsto manje od njihovog ostvarenja u prošloj godini.

Prema tim projekcijama, u narednoj godini se očekuje rast naplate prihoda od indirektnih poreza po stopi od 3,8 odsto, u 2022. godini taj rast je projektovan na 3,7 odsto, a rast prihoda u 2023. godini projektovan je po stopi od 3,9 odsto.

Najveći generator suficita prihoda od indirektnih poreza u ovom periodu je PDV, s obzirom na njegovo značajno učešće u prihodima, te planiranim stabilnim stopama rasta u skladu sa projekcijama kretanja potrošnje.

U sve tri naredne godine, prihodi od PDV-a generišu više od 54 odsto apsolutnog godišnjeg projektovanog rasta prihoda.  (Srna)