BANJALUKA – Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH obustavila je aukcijsku prodaju proizvodne linije i druge opreme banjalučke fabrike sokova “Fruktona”, koju su ranije zaplijenili zbog milionskog poreskog duga tog preduzeća.

Ratko Kovačević, portparol UIO, izjavio je da su prodaju imovine "Fruktone", koja je juče trebalo da bude održana u njihovoj regionalnoj kancelariji u Banjaluci, obustavili na zahtjev Komisije za reviziju privatizacije RS. On kaže da je dug "Fruktone" po osnovu neplaćenog PDV-a i akciza sa kamatama, zbog čega je UIO tom preduzeću ranije blokirala i žiro račune, dostigao oko 1,8 miliona KM.

Savo Ševaljević, predsjednik Komisije za reviziju privatizacije RS, istakao je da su zahtjev prema UIO uputili u cilju sprečavanja "krčmljenja" imovine "Fruktone", koja je početkom maja zaustavila proizvodnju nakon što je ostala bez licence za punjenje poznatog osvježavajućeg pića pepsi. On kaže da su imali informacije da je za kupovinu proizvodnih mašina "Fruktone" zainteresovana "Sarajevska pivara" u želji da preuzme cjelokupan posao punjenja i prodaje pepsija na bh. tržištu, koji su do sada dijelili sa banjalučkim preduzećem.

U UIO, pak, navode da do obustavljanja aukcije nije bilo prijavljenih učesnika za kupovinu linije za primarnu proizvodnju soka, poluautomatske duvaljke, etiketirke i mješača pića, čija je ukupna vrijednost procijenjena na oko 1,4 miliona KM.

Ševaljević je potvrdio da su započeli proces revizije privatizacije "Fruktone" zbog "sumnjivih rabota" koje su prethodile obustavi proizvodnje. U tom pravcu, pored ispitivanja privatizacionih obaveza većinskog vlasnika "Fruktone", biznismena Nedeljka Popovića, koji živi i radi u Austriji, Komisija će provjeriti i spekulacije o prodaji nekretnina te fabrike.

"Od Investiciono-ravojne banke RS tražili smo dokumentaciju o privatizaciji ‘Fruktone’, a od Geodetske uprave i Gruntovnice banjalučkog suda informacije da li je došlo do prodaje objekata i zemljišta preduzeća na lokacijama Derviši, Novakovići i Centar", precizirao je Ševaljević.

Komisija, kako napominje, neće obavještavati javnost o rezultatima revizije tog preduzeća, već će izvještaj, ukoliko pronađu nezakonite aktivnosti, proslijediti na postupanje nedležnom tužilaštvu.

Savez udruženja malih akcionara RS i Udruženje malih akcionara "Fruktone" nedavno su saopštili da je Uprava "Fruktone" još 2008. prodala imovinu i nepokretnosti u Beogradskoj ulici u Banjaluci, gdje je i sjedište preduzeća. Da je prodaje nekretnina zaista i bilo potvrdio je njen većinski vlasnik Popović, koji je u pismu medijima istakao da je odluke o prodaji, ne navodeći na kojim lokacijama, usvajala Skupština akcionara preduzeća.

Radnici "Fruktone", koji su u štrajku od 21. maja, pored zahtjeva za nastavak proizvodnje fabrike, traže i isplatu pet zaostalih plata iz prošle i ove godine, razliku tri plate za dio zaposlenih, te povezivanje radnog staža u proteklih 11 godina.

Izvor Agencije