BANJALUKA – Oko 50 radnika novinskog i štamparskog preduzeća “Oslobođenje” okupilo se juče na Trgu Krajine u Banjaluci izražavajući nezadovoljstvo zbog teškog materijalnog i socijalnog položaja u kojem se nalaze radnici ovog preduzeća.

Nakon mirnog okupljanja radnici su se sa Trga Krajina uputili prema zgradi Vlade RS, kako bi predali zahtjev za rješavanje socijalnog i materijalnog položaja zaposlenih u ovom preduzeću.

Predsjednica Sindikalne organizacije “Ooslobođenja” Zora Stojanović rekla je novinarima da je cilj današnjeg okupljanja izražavanje nezadovoljstva zbog lošeg socijalnog i materijalnog statusa radnika ovog preduzeća.

“Nisu nam isplaćene plate od aprila do avgusta prošle godine, kao ni januarska ni februarska plata za ovu godinu, a doprinosi za PIO i zdravstveno osiguranje nisu uplaćeni od početka prošle godine”, navela je ona.

Stojanovićeva je istakla da radnici upućivanjem ovog zahtjeva žele da saznaju ko je kupio ovo preduzeće, jer su čuli da je to beogradska kompanija “Delta”, a predstavnici te kompanije ne pojavljuju se u Banjaluci radi rješavanja statusa radnika.

Radnici “Oslobođenja” iz Banjaluke nose transparente na kojima piše “Premijeru kuda sa 300 radnika `Oslobođenja`”, dok radnici Poslovnog centra “Oslobođenja” u Prijedoru nose taransparent “Ovo je naša kuća – prazna kuća”.

Radnici Poslovnog centra “Oslobođenja” Bijeljina nose natpise ” Znate li kome prodajete naše firme i kakva je sudbina tih radnika” , “Prodaju našu imovinu, a nas šalju na ulicu”, dok radnici iz Istočnog Sarajevo nose transparent “Delta – hoćemo naše neisplaćene plate”, “Ko je kupio Oslobođenje”, “Mi smo gladni” i druge.

Zahtjev za rješavanje socijalnog i materijalnog položaja radnika Novinsko-izdavačkog i štamparskog preduzeća “Oslobođenje”, koji su se danas mirno okupili u Banjaluci, predala je u zgradi Vlade Republike Srpske predsjednik Sindikata tog preduzeća Zora Stojanović.

Stojanovićeva je novinarima izjavila da radnici traže reviziju privatizacije “Oslobođenja”, te da premijer RS Milorad Dodik i ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković prime predstavnike tog preduzeća na razgovor kako bi ih detaljnije upoznali sa problemima i sagledali da li ima mogućnosti za dalji normalan rad tog akcionarskog društva.

“Molimo premijera Dodika i ministra Gluhakovića da zaduže nekog iz resornog ministarstva da bi posredovao između sindikata i poslodavca, da se konačno utvrdi činjenično stanje i status `Oslobođenja` AD Banjaluka”, dodala je Stojanovićeva.

Izvor Agencije