BANJALUKA – Za rješavanje problema nepoštivanja kolektivnih ugovora, zbog čega veliku štetu trpe radnici posebno u građevinarstvu, poljoprivredi, metalskoj industriji i rudarstvu, od suštinskog značaja je nastavak unaprjeđenje socijalnog dijaloga, zaključeno je na sastanku predsjednika Saveza sindikata RS Ranke Mišić i ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS Rade Ristovića.

U saopštenju Saveza sindikata RS navodi se da je na sastanku dogovoreno i da se što prije analiziraju efekti mjera Vlade RS za ublažavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize, složeno stanje u privredi i definiše strategija izlaska iz krize.

Na sastanku je najavljen i skori početak kampanje “Tri osmice”, koju bi provodili Savez sindikata RS i resorno ministarstvo, sa ciljem sankcionisanja poslodavaca koji ne poštuju četrdesetočasovnu radnu sedmicu.

Iz Saveza sindikata RS najavljuju da bi sljedeće sedmice trebala biti održana sjednica Savjeta za privatizaciju, a 1. septembra sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta RS na kojima bi se rasprasvljalo o sudbini preduzeća “Energoinvest-rasklopna oprema” iz Istočnog Sarajeva, “Industrija alata” iz Trebinja, “Trudbenik” iz Doboja i “Mljekare” Banjaluka.

Izvor Agencije