TREBINJE – Uprava tekstilnog trebinjskog preduzeća “Novoteks” optužilo je radnice da nelegalnom i nezakonitom obustavom rada imaju cilj da unište ovo preduzeće, kako bi se prikrili dokazi kriminalnih radnji u dužem vremenskom periodu.

U saopštenju, koje je potpisalo novo rukovodstvo i Uprava preduzeća, navodi se da je ranije rukovodstvo na čelu sa Dragomirom Benderaćem od 1998. do 2008. napravilo gubitak od 30.000.000 KM, dok je, kako ističu, sadašnje rukovodstvo u posljednje dvije godine uspjelo da uplati sve poreze i doprinose u punom iznosu, te da ne pošalju nijednog radnika na Biro kao tehnološki višak.

“Plate i topli obroci isplaćuju se redovno, a neto primanja iznose 443 KM po radniku mjesečno, što je iznad Republičkog prosjeka u grani tekstila, kože i obuće”, navodi se u saopštenju i podsjeća da je u toku 2009. godine Poreskoj upravi Republike Srpske uplaćeno 2.000.000 KM po osnovu poreza i doprinosa.

Rukovodstvo “Novoteksa” tvrdi da je, uprkos svemu, karakteristično ponašanje rukovodstva Sindikata “Novoteksa” koje, kako kažu, ostaje uporno u organizovanju obustava rada, mimo odredbi Zakona o štrajku.

U saopštenju se navodi da ih je, zbog nekoliko obustava rada i upozoravanja od kupaca iz Njemačke, kao i njihovih neuspješnih razgovora sa radnicama da počnu da rade, jedan od najvećih partnera “Braks” napustio početkom godine i ispostavio račun za nastalu štetu od 108.000 evra, dok ih je dugi kupac “Ceres” napustio u martu zbog nepovjerenja i nesigurnosti koji su posljedica divljih nekontrolisanih štrajkova.

Aktuelno rukovodstvo i Uprava “Novoteksa” za prethodno i trenutno stanje u ovoj firmi okrivljuje “dobro organizovanu i nelegalnu grupu koja se okuplja svako jutro ispred upravne zgrade i nedozvoljava uvođenje nekih starih i novih kupaca u posao, čime u potpunosti ruše firmu, a radnike tjeraju na ulicu bez mogućnosti da se ikada vrate na radna mjesta”.

“Ovakvim ponašanjem, odnosno svjesnim nepreuzimanjem odgovornosti za vođenje štrajka i isticanje zahtjeva, svi radnici su, uglavnom, zbog neobavještenosti uvučeni u ukidanje sopstvenih radnih mjesta”, stoji u saopštenju i ističe da je trenutno zarobljena roba sa prvog kamiona prema ugovoru sa kupcem “Toni dres” iz Njemačke, te da su u pitanje dovedeni i već ugovoreni dolasci kupaca iz Zagreba, Italije i Francuske.

Podsjećajući na poslovanje “Novoteksa” u posljeratnom periodu, rukovodstvo firme ističe da je ova firma tada potraživala 12.831.700 DM od jedne austrijske banke, a kojima se, kako navode, gubi svaki trag prije privatizacije ovog preduzeća, a kome ni istražni organi nisu uspjeli ući u trag. U saopštenju se ukazuje i na druge milionske gubitke od 1996. do kraja 1997. godine.

Oko 800 radnica “Novoteksa”, zbog nedostatka posla, skoro tri mjeseca ne dolaze na posao, a svoje nezadovoljstvo posljednjih dana iskazuju okupljajući se ispred Upravne zgrade tražeći rješavanje statusa.

Izvor Agencije