PRAG – Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Jasna Brkić izjavila je da je sa zvaničnima Ustečkog kraja u Češkoj usaglasila tekst sporazuma o regionalnoj saradnji između Srpske i ove regije, koji bi trebalo da bude potpisan na jesen u Banjaluci.

Brkićeva je istakla da je sporazum okvir za saradnju RS i Ustečke regije u oblasti privrede, trgovinske i naučno-tehnološke saradnje, kao i u oblastima sporta, kulture i umjetnosti.

Ona je navela da je danas u razgovoru sa guverenerkom ove regije na sjeverozapadu Češke Janom Vanhovom istaknuta naglašena želja i spremnost za saradnju sa Srpskom.

”Istaknuta je spremnost za saradnju, i s obzirom da je ovo evropska regija i da je riječ o zemlji članici EU, spremnost da u kontaktima koje ova regija ima sa drugim regijama u Evropi preporuči Srpsku za saradnju sa tim regijama”, naglasila je Brkićeva u izjavi iz Češke.

Osim sa Vanhovom, Brkićeva se sastala sa šefom Odbora za međunarodne odnose ove regije Jaroslavom Poldinom, sa kojima je razgovarala o saradnji u oblasti jačanja institucionalnih kapaciteta RS za pretpristupne fondove EU i ispunjavanje obaveza na evropskom putu BiH.

Ona je naglasila da se tokom ove posjete sastala i sa predstavnicima Privredne komore i Poljoprivredne komore ove regije, koji su joj predstavili iskustva i aktivnosti, posebno u vezi sa jačanjem kapaciteta za sticanje znanja i sposobnosti korištenja fondova EU.

Brkićeva je istakla da se sastala i sa predstavnicima agencije koja je model javno-privatnog partnerstva, a kojoj je glavna aktivnost mobilni centri za školovanje i obuku za izradu projekata kojima se aplicira za fondove EU i realizacija tih projekata.

Ona je najavila da će posjetiti i Poslovnu zonu u ovoj regiji i upoznati iskustva privlačenja direktnih stranih investicija u ovaj kraj, te izrazila zadovoljstvo posjetom Ustečkoj regiji gdje boravi na poziv guvernerke tog kraja.

Izvor Agencije