BANJALUKA – Hrvatska je pri kraju pribavljanja građevinske dozvole za izgradnju mosta na Savi kod Gradiške, potvrđeno je na sastanku zajedničkog tijela za realizaciju tog projekta održanom u Zagrebu.

Direktor “Autoputeva Republike Srpske” Dušan Topić rekao je da je još ostalo otvoreno pitanje da Hrvatska u što skorije vrijeme potvrdi iz kojih će sredstava koristiti novac za izgradnju mosta, kako bi se mogla odrediti i procedura za izbor izvođača i pripremiti tenderska dokumentacija.

Prema njegovim riječima, to bi trebalo definisati tokom narednog mjeseca kako bi najkasnije u novembru bio raspisan tender.

Time bi u okviru planirane dinamike mogao biti ispoštovan cilj da do početka građevinske sezone u narednoj godini bude potpisan ugovor i započeti radovi.

Zajedničko tijelo za realizaciju projekta čine predstavnici Ministarstva saobraćaja i veza Srpske, “Autoputeva Srpske”, Ministarstva transporta i komunikacija BiH, te Vlade Hrvatske i “Hrvatskih autocesta”.

Na drugom sastanku Operativnog tijela Jedinice za realizaciju sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Gradiške i priključnih graničnih dionica dogovoreno je da bude učinjeno sve da u novembru bude raspisan tender za izbor izvođača radova.

Pomoćnik ministra transporta i komunikacija u Savjetu ministara BiH Izet Bajrambašić rekao je da je dogovoreno da je do tada potrebno uraditi još dosta posla da bi tender mogao da bude raspisan u novembru.

“Potrebno je uraditi reviziju kad je riječ o glavnom projektu, kako bismo dobili što preciznije cijene da bi se lakše odredili uslovi samog tendera”, rekao je Bajrambašić.

Bajrambašić je rekao da članovi Operativnog tijela pokušavaju da što prije dogovore raspisivanje tendera kako bi se što bolje iskoristila naredna građevinska sezona, koja počinje u martu ili aprilu naredne godine.

Prema njegovim riječima, u aprilu bi trebalo da bude izabran izvođač radova koji bi, ukoliko to bude moguće, u maju bio uveden u posao.

On je istakao da je dogovoreno da konačna odluka bude donesena na narednom sastanku 19. oktobra u Sarajevu.

Bajrambašić je rekao da bi predračunska cijena gradnje mosta trebalo da iznosi oko 50 miliona KM, a izgradnju bi BiH i Hrvatska finansirale u omjeru 50 prema 50 odsto.

Izvor Agencije