DOBOJ – Inovator Drago Ćosić iz Doboja, tvorac alternativnog goriva “hidrogen ekoterm” koje zamjenjuje 50 odsto količine uglja, očekuje da bi već ove jeseni mogla da počne realizacija ovog projekta i izgradnja prve fabrike ovog veoma jeftinog ekološkog goriva.

“Očekujem da bi se već ove jeseni krenulo u realizaciju izgradnje prve fabrike koja bi bila javno privatno preduzeće mene kao inovatora, mojih partnera i Vlade RS. Na taj način bi se odmah zaposlilo 30 ljudi, a putem ove fabrike mogli bi dalje graditi svoj imidž”, rekao je Ćosić

Ćosić je istakao da je Vlada RS prepoznala ovaj projekat izrazivši očekivanje da će se prva fabrika graditi u okolini Doboja, gdje se nalazi jedna od najmodernijih krečana, naglasivši da 70 supstance u novom gorivu čini upravo kreč i 40 drugih sastojaka.

“Novo gorivo je oblika vrećice šećera za kafu, samo što je umotano u foliju. Ta granula izgleda kao mali balončić . Granule se zajedno sa ugljem spaljuju u termoelektrani i nisu potrebne nikakve dorade”, kaže Ćosić.

On je istakao da je Vlada RS dala određena sredstva za istraživanje, te da je u poluindustrijska proba napravljena u TE Gacko.

Ćosić je istakao da bez podrške Vlade RS projekat “hidrogen ekoterm” ne bi mogao aplicirati za sredstva EU namijenjena za dalja istraživanja.

“Ovaj projekat će za sredstva EU namjenjena za dalja istraživanja ući u razmatranje 2010. godine. Očekuje se oko 1.650.000 evra namijenjenih za dalja istraživanja”, rekao je Ćosić.

Ćosić koji je i potpredsjednik Saveza inovatora RS pojasnio je da novo hidrogensko gorivo može smanjiti do 50 odsto količinu uglja u termoelektrani u dnevnom pogledu.

“Jedna termoelektrana za 24 časa potroši oko sedam hiljada tona uglja, a sa ovim gorivom se može prepoloviti ta količina. Hidrogensko gorivo je pet puta jeftinije i nema ugljen-dioksida i nikakvih štetnih gasova”, pojašnjava Ćosić.

On je istakao da je “hidrogen ekoterm” pobijedio u Beogradu kao najbolja tehnološka inovacija.

On kaže da je “hidrogen ekoterm” dobar početak saradnje sa Vladom ističući da će tako desetine kolega inovatora naći mogućnost da im Vlada jednim dijelom pomogne.

Ćosić je istakao da je alternativno hidrogensko gorivo pored upotrebe u termoelektranama, pogodno za upotrebu u ciglanama, toplanama, ali i u domaćinstvu.

“Inovatori do patenta prođu `trnovit put`, a pritom potroše ogromnu energiju i sredstva”, kaže Ćosić.

Ćosić , inače diplomirani inžinjer tehnologije, bavi se inovatorstvom 25 godina i ima više od 60 patenata prepoznatljivih u svijetu.

Prema njegovim riječima, jedan od realizovanih patenata je i “ekoterm-megaterm” opeka, kojom se dobija kvalitetniji zid, bez vertikalnih fuga, sistem koji posjeduje visoku otpornost na potres, eliminiše konvekciju i radijaciju, odličan je akumulator energije koji je dva do tri puta bolji od svih drugih cigli na današnjem tržištu.

“Ova opeka se već nekih šest godina proizvodi kod nas, a uskoro bi trebalo da potpišem ugovor o proizvodnji sa ciglanom `Tunjice` u Zalužanima pored Banjaluke”, rekao je Ćosić.

Izvor Agencije