SARAJEVO – Usvajanje izmjena Zakona o izmirenju unutrašnjih obaveza u Federalnom domu naroda, kojima je utvrđeno da novi krajnji rok za početak emisije vrijednosnih papira za ratna potraživanja bude 30. juni, daje pozitivan signal za tržište kapitala u FBiH.

Ratna potraživanja odnose se na pokretnu i nepokretnu imovinu izuzetu od građana i privrede za potrebe rata, a dosadašnji verifikovani iznos po tom osnovu je 201 milion maraka.

Ovim vrijednosnim papirima trgovaće se na Sarajevskoj berzi i biće osvježenje za ulagače koji će u ponudi imati novi tržišni materijal.

Direktor Sarajevske berze Zlatan Dedić kaže da je ovo dobar signal za sve učesnike na tržištu kapitala, te da očekuje da će to privući investitore da više ulažu i na taj način povećaju likvidnost SASE.

“Nadam se da će Predstavnički dom Parlamenta FBiH takođe podržati ove izmjene i da će Federalna vlada krenuti u izmirenje ove obaveze, posebno zbog toga što su u budžetu već planirana sredstva za isplatu prve glavnice”, kaže Dedić.

Prema njegovim riječima, izmjene Zakona o staroj deviznoj štednji pred Parlamentom će se ponovo naći 5. i 6. maja, te da će, ukoliko ih usvoje, krenuti i izdavanje ovih obveznica, što bi takođe bilo vrlo značajno za tržište kapitala.

On je još jednom naglasio da ovakve aktivnosti domaćih vlasti ne bi samo stimulirale razvoj tržišta kapitala, već riješile probleme koji je dugo opterećuju. Njihovo rješavanje predstavlja i značajan podstrek razvoju ekonomije, smatraju berzanski radnici.

Izvor Dnevni avaz