SOKOLAC – Na području opštine Sokolac u narednom periodu trebalo bi da počne uzgoj malina uz pomoć sredstava iz pretpristupnih fondova EU, dogovoreno je na današnjem sastanku načelnika opštine Sokolac Dušana Kovačevića i delegacije opštine Arilje iz Srbije.

Kovačević je, nakon razgovora o programu za proizvodnju maline, čija je godišnja vrijednost oko 600.000 KM, rekao novinarima da bi 300.000 KM pripalo opštini Arilje, a 300.000 KM opštinama Sokolac i Istočni Stari Grad.

On je istakao da je riječ o programu koji će ova opština zajedno sa opštinama Istočni Stari Grad i Arilje aplicirati kod pretpristupnih fondova EU.

Opština Sokolac i njene stručne službe biće nosioci projekata, od izrade do njihove primjene, a u tom periodu nastojaće se da bude pokrenut rad ovdašnje zemljoradničke zadruge, dodao je Kovačević.

Kovačević je rekao da će se nastojati obučiti poljoprivredni proizvođači da se bave proizvodnjom maline.

Stručni saradnik za lokalni i ekonomski razvoj opštinske uprave Arilje Milan Petrović rekao je novinarima da je namjera da se na predstojeći konkurs EU za projekat prekogranične saradnje konkuriše na zajedničkom projektu opština Arilje, Sokolac i Istočni Stari Grad za proizvodnju jagodičastog voća u ovom dijelu RS i da se radi na unapređenju tehnologije.

Petrović kaže da će delegacija iz Arilja obići područje opštine Sokolac i upoznati se sa prirodnim uslovima za gajenje jagodičastog voća i da će biti uzeto nekoliko analiza zemljišta da se vidi da li ispunjava uslove za ovu proizvodnju.

Ukoliko bude utvrđeno da zemljište ispunjava uslove za proizvodnju jagodičastog voća pristupiće se zajedničkom projektu i konkurisaće se kod EU, dodao je Petrović.

Konkurs EU biće raspisan u junu i trajaće tri mjeseca, a projekat bi trebalo da zaživi krajem ove i početkom 2010. godine.

Izvor Agencije