PALE – Strategija gasifikacije u RS koju obezbjeđuje projekat “Južni tok” trebalo bi da bude završena do 10. septembra ove godine, do kada se očekuje potpisivanje ugovora o pravnom statusu preduzeća “Gaspromet” u kojem je “Srbijagas” jedan od najvećih akcionara, izjavio je direktor “Gasprometa” iz Pala Milomir Draganić.

Pojasnio je da se radi o definisanju pravnih odnosa između dva preduzeća, kao i ustupanju imovine “Gasprometa” preduzeću “Srbijagas”.

– Na sastanku sa delegacijom “Srbijagasa” koji je održan 24. avgusta dogovorili smo detalje ugovora, kojim se preciziraju uslovi funkcionisanja preduzeća sa zajedničkim učešćem. Direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović nije prisustvovao sastanku, ali njegovi saradnici upoznali su “Gaspromet” sa planovima gasifikacije – rekao je Draganić.

On je naglasio da “Južni tok” otvara nove mogućnosti i perspektive “Gasprometu”. U ovom preduzeću, rekao je, “Srbijagas” preuzima 40 odsto dionica, Vlada RS vlasnik 30 odsto akcija, dok mali akcionari posjeduju 30 odsto akcija.

Draganić podsjeća da je “Južni tok” projekat budućnosti i njime se rješava trajno snabdijevanja prirodnim gasom u RS, kao i većem dijelu Evrope.

Draganić je rekao da je prerano davati bilo kakve procjene o tome da li će se Srpska naredne zime snabdijevati prirodnim gasom, jer se tržište snabdijeva gasom iz Rusije, koji se isporučuje preko Ukrajine.

– Ukoliko dođe do bilo kakvog sukoba interesa između Rusije i Ukrajine, može doći do prekida snabdijevanja i zato je potrebno ubrzati aktivnosti priključenja “Južnom toku” – ističu u “Gasprometu”.

Generalni direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović ranije je najavio da ovo preduzeće ima biznis plan za gasovod “Savu” i koji bi trebalo da bude novi pravac snabdijevanja gasom prema RS, ali i Federaciji BiH.

Sava

U “Gasprometu” kažu da je projekat gasifikacije u Srpskoj ranije je osmišljen i urađeni su ugovori vezani za gasovod “Savu” koji je glavni pravac za snabdijevanje prirodnim gasom “. Napominju da je ovaj gasovod, projekat na koji ozbiljno računa “Srbijagas” kroz učešće u izgradnji gasovoda “Južni tok”.

Izvor Glas Srpske