SARAJEVO – Ispunjenje uslova koje je postavio Međunarodni monetarni fond (MMF) BiH radi dobijanja dogovorenih sredstva stend baj aranžmana može voditi socijalnim nemirima i poljuljati ionako slabo povjerenje u vlast, navodi se u analizi organizacije Mreže za međunarodne odnose i bezbjednost (ISN).

Jedan od najvažnijih uslova je da vlasti BiH kao i entiteti moraju smanjiti javnu potrošnju za najmanje 350 miliona evra.

MMF je vrlo jasno stavio do znanja da neće dozvoliti da se sredstva koriste za prekomjerne plate u administraciji i socijalna davanja. Takođe, novac nije namijenjen ni za razvojne projekte jer su Evropska unija i još neke međunarodne finansijske i razvojne institucije BiH već odobrile sredstva u tu svrhu.

Najveći problem je kompleksnost administracije u BiH, a poslovna klima kasni za drugim zemljama u regionu, privatizaciji nedostaje transparentnost, javna potrošnja je skoro 50 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), a nezaposlenost je dostigla 35 odsto.

MMF traži značajna smanjenja do juna kada se očekuje prva tranša od 200 miliona evra. Do tada FBiH mora da uštedi 211 miliona evra, ili više od jedne petine godišnjeg budžeta dok RS mora da uštedi 74 miliona evra od svog budžeta od 852 miliona evra. Savjet ministara BiH mora da uštedi 21 milion evra u budžetu za 2010. godinu.

Situacija je najgora u FBiH, koja osim visokih plata i beneficija koje daje glomaznoj administraciji, veliku sumu novca troši na ratne vojne veterane i invalide, koji čine najveći dio glasačkog tijela, navodi se u analizi ISN-a.

Analitičari se slažu da pokušaj smanjenja izdvajanja za ratne vojne invalide i veterane može oboriti ionako krhku federalnu Vladu i izazvati socijalne nemire, ukoliko Vlada ispuni uslove MMF. U prva tri mjeseca ove godine više od 250 000 radnika tekstilne i metalske industrije ostalo je bez posla, a očekuje da će se taj broj udvostručiti.

ISN ističe da je RS u relativno boljoj ekonomskoj poziciji zbog prihoda od privatizacije u posljednje dvije godine, ali da se i oni se polako troše. Vlada RS najavila je da će sredstva MMF-a iskoristiti kao rezervu u slučaju veće krize.

Izvor Agencije