BANJALUKA – Narodna skupština RS usvojila je kasno sinoć po hitnom postupku Budžet Republike Srpske za 2011. godinu, koji ukupno iznosi 1,6 milijardi KM i na ovogodišnjem je nivou.

Budžet su podržala 53 narodna poslanika, 26 poslanika bilo je protiv, a uzdržan nije bilo.

Ministar finansija Srpske Aleksandar Džombić izrazio je zadovoljstvo zbog usvajanja budžeta RS za narednu godinu.

“Bilo je dosta amandmana, ali najznačajniji se odnose na povratak izbjeglih i raseljenih lica, gdje smo dodali još 1,5 miliona KM i borački dodatak od 12 miliona KM”, rekao je Džombić.

On je dodao da će u budžetu za narednu godinu biti obezbijeđeno i 500.000 KM za vantjelesnu oplodnju.

Ukupan budžetski okvir za narednu godinu čine prihodi od milijardu i 382 miliona KM, primici od dugoročnih zajmova od 177,4 miliona KM i primici od refundacije otplaćenih zajmova od krajnjih korisnika u visini 40 miliona KM, navodi se u obrazloženju budžeta.

U RS za narednu godinu od projektovanih prihoda od indirektnih poreza biće doznačeno 996,2 miliona KM, domaća budžetska potrošnja biće 1,339 milijardi KM, za parlamentarne stranke predviđen je grant od 3,2 miliona KM.

Planirani transfer za Fond PIO iznosi 200 miliona KM, dok je za otplatu ino-duga predviđeno 115 miliona KM.

Od ukupne predložene visine budžeta Srpske za narednu godinu, milijarda i 339 miliona KM se odnosi na domaću budžetsku potrošnju, a 260,4 miliona KM na ostalu budžetsku potrošnju.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić preknuo je Prvu posebnu sjednicu parlamenta RS i njen nastavak zakazao za danas u 10.00 časova.

Izvor Agencije